Winteractiviteiten

vakantie lapland

De winteractiviteiten in Lapland

U heeft er ongetwijfeld wel eens over gelezen: in Fins Lapland kunt u een groot aantal unieke activiteiten ondernemen. Om een idee te geven van wat u te wachten staat, volgen hier een aantal korte, algemene omschrijvingen.

Sneeuwscootersafari

Voor jong en oud! Naast uw warme overall krijgt u sokken en winterboots, handschoenen, een dunne muts over uw hele hoofd en een helm. Daarna loopt u naar de sneeuwscooters buiten en luistert u naar de rij- en veiligheidsinstructie van de gidsen. Moeilijk is het niet: rechts is gasgeven en links is remmen. Verder is afstand tot uw voorganger houden belangrijk. Er zijn sneeuwscootertochten in alle soorten en maten qua afstand, moeilijkheidsgraad en snelheid. Voor zo goed als al onze reizen geldt dat een introductie sneeuwscootersafari bij de prijs is inbegrepen. Daarnaast worden ter plekke nog allerlei korte of langere dagtochten aangeboden. De die-hards gaan naar onze meerdaagse sneeuwscootersafari over de poolcirkel. Meer over sneeuwscooteren.

Huskysafari

De husky’s zijn ongeduldig: ze willen op pad en dat laten ze merken door oorverdovend te blaffen. Per 2 personen krijgt u een slee toegewezen en een span honden. Na de korte 'rij-instructie' gaat de één in de slee zitten en de ander op de rem staan achterop. Zodra de slee wordt losgemaakt, gaat u van de rem op de ski’s van de slee staan en schiet u vooruit! Achterop moet u werken: u remt, hangt mee in de bochten en stept mee als het heuvelopwaarts gaat. Meestal wordt er in het midden van de tocht gestopt om te kunnen wisselen van bestuurder. Er zijn diverse safari’s die verschillen in duur en lengte. De echte huskyliefhebber kijkt naar ons husky- en sneeuwavontuur in Harriniva of Salla. Verder bieden bijna alle andere bestemmingen een huskysafari als excursie aan. Meer over huskysafari's.

Rendiersafari

Een tocht in een slee achter een rendier kent vele varianten: met één of meerdere personen in de slee, van heel kort tot een paar uur, met diverse sleëen achter elkaar gebonden, als onderdeel van een sneeuwscootertocht etc. Vaak krijgt u na afloop een rendierrijbewijs. Het is de meest rustige safari waarbij u optimaal van de rust en de natuur kunt genieten.

Sneeuwschoenwandelen

Met de tennisrackets onder uw schoenen en een paar stokken de eerste voetstappen maken in de maagdelijk witte sneeuw! Kleed u niet te warm aan, want dit is een intensieve activiteit. Het speciale van het sneeuwschoenwandelen is dat u op prachtige plekken komt, waar u met normale schoenen alsmaar tot minimaal u knieën zou wegzakken. Deze tochten zijn met gids en vaak is ook een lunch bij een kampvuurtje onderweg inbegrepen.

IJsvissen

Met een boor een klein gat in het ijs maken, met een plastic schepje het ijs weghalen en daarna vissen met een speciaal, kort hengeltje. Als er wat meer tijd is, zit u op een klapstoeltje of een rendiervel. En dan is het wachten natuurlijk! Met name bij zonnig weer kan dit een heerlijk rustpunt zijn en vaak maakt de gids ondertussen de lunch klaar.

Skiën, snowboarden en langlaufen

In Fins Lapland zijn veel karakteristieke hoge heuvels met een kale top, de zogenaamde tunturi’s. Een klein aantal daarvan zijn geprepareerd als skiheuvel en de hoogtes variëren van 450 tot 750 meter en moeilijkheidsgraden van wit/groen tot zwart. Als beginner kunt u prima terecht in onze bestemmingen Salla en Rovaniemi, als geoefende skiër komt u aan uw trekken in Ruka. Iso Syöte en Luosto zitten hier tussenin. Voordeel van Fins Lapland: er is sneeuw tot in het dal en het is er niet druk. De Finse jeugd staat voornamelijk op snowboards, dus bijna alle skibestemmingen beschikken over half-pipes. De beste plek is Ruka, waar u terecht kunt in een snowboardpark dat beschikt over een FIS standaard superpipe en mogelijkheden voor freestylers.

Als u gek bent op langlaufen, dan kunt u in heel Fins Lapland uw hart ophalen. Er liggen vrijwel overal geprepareerde loipes voor u klaar. Langlaufen is hier een nationale sport en een ideale manier om het hoofd leeg te krijgen in de rustgevende natuur. De loipes zijn duidelijk aangegeven en met regelmaat komt u een kampvuurplek of wildernishut tegen waar u uw lunch kunt gebruiken. Kaarten zijn veelal te verkrijgen bij de receptie van uw accommodatie.

IJsbrekercruise

Vanuit Kemi kunt u een indrukwekkende ijsbrekercruise maken door de bevroren Botnische Golf. Er is ook een mogelijkheid om deze met de sneeuwscooter op het ijs te ontmoeten en vandaar aan boord te gaan. U krijgt een rondleiding aan boord, ziet de dikte van het staal en kijkt over de reling hoe de boot zich een weg door het ijs baant. Het hoogtepunt is als u in een teletubbiepak wordt gehesen. U loopt daarna de loopplank af het ijs op. De ijsbreker heeft een groot wak gemaakt aan de achterkant en met wat hulp glijdt u daar in. Dobberen tussen de ijsschotsen. Een unieke ervaring! Vanuit onze accommodatie Wanha Pappila kunt u deze cruise reserveren en de cruise is tevens inbegrepen bij de groepsreis Dwars door Lapland.

Overnachten in iglo, sneeuwkasteel of sneeuwhotel

In Lapland vindt u in Ruka, Luosto, Rovaniemi, Saariselkä, Iso Syöte en Kemi plekken waarbij u kunt overnachten in een slaapkamer van sneeuw en ijs. Uiteraard krijgt u een warme slaapzak met capuchon die u warm houdt. De truc is om niet teveel kleren aan de te doen zodat uw lichaamswarmte binnen de slaapzak gaat circuleren. U bed is bedekt met rendiervellen en/of een isolerende matras. Binnen wordt het niet kouder dan ca. 3 graden onder nul. Wij bieden een iglo overnachting aan in Ruka, Saariselkä en Iso Syöte. Een overnachting in een kamer binnen een sneeuwkasteel is te boeken in Kemi en Rovaniemi. Voor zowel de iglo als het sneeuwkasteel geldt dat u eventueel toch nog naar een gewone accommodatie kunt als u het te koud vindt. Meer over bijzondere overnachtingen.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel