Alles over eten en drinken in Lapland
De Scandinavische keuken

Alles over eten en drinken in Lapland

Waar denk jij aan bij eten en drinken in Lapland? De Noord-Scandinavische keuken is een onbekende maar verre van een onbeminde. Verwacht comfort food met een gastronomisch tintje en traditionele avondeten van hoog culinair niveau. Zowel 's ochtends, als je net je bed uit rolt, als 's avonds na een dag vol vertier in het witte winterwonderland. Op deze pagina nemen je mee naar de keuken van Lapland.

scandinavische outdoor lunch 

Eten en drinken in Zweeds Lapland

In Zweeds Lapland zit je helemaal goed wanneer je van intense smaaksensaties en culinaire hoogstandjes houdt. Dit land is wat ons betreft één van de meest gastronomische landen van Europa. En dat vinden de Zweden zelf waarschijnlijk ook, want er wordt twee keer per dag uitgebreid gegeten: 's middags en 's avonds.

De Zweden streven naar zo natuurlijk mogelijke producten. Veel Zweden jagen en vissen, vooral in Zweeds Lapland, en daarom is het hoofdingrediënt voornamelijk wild. Denk aan rendier, vis of eland. Niet alleen in restaurants proef je dit wild, ook bij de mensen thuis wordt het voorgeschoteld. Bij dat hoofdingrediënt voegen de Zweden twee veel gebruikte ingrediënten toe: de lingon (vossebes) en de wilde svamp (bospaddenstoel). Van de lingon maken de Zweden de befaamde lingonsaus. Deze rode saus gaat heel goed samen met gegrild en gedroogd vlees, zoals rendiervlees. Zowel lingon als svamp worden in het wild geplukt. Dit geldt ook voor vele andere vruchten, bloemen en kruiden, zoals de boterbloem, fluitenkruid, zuring en åkerbär (gele braam). Ook het stromende water in de rivieren van Zweden is te drinken.

rendiervlees 

Echte kaaskoppen gaan naar Västerbotten. In deze regio in Zweeds Lapland zijn ze gespecialiseerd in kaas, een lokale kaas genaamd Västerbottensost. Deze kaas is gemaakt van koeienmelk die grazen in de heuvels van Västerbotten en wordt op een speciale wijze gemaakt in Burträsk. De kaas moet minstens 12 maanden rijpen. Door het rijpingsproces krijgt de kaas een kruimelige structuur en een pittige smaak. Västerbottensost wordt veel gegeten als aperitief of tijdens het hoofdgerecht met knäckebröd.

vasterbotten kaas 

Waar de Zweedse keuken ook om geliefd wordt, is de fika. Tijdens deze traditionele koffiepauze wordt het werk neergelegd en gaat alle aandacht naar elkaar en naar heerlijke lekkernijen, zoals kanelbulle (kaneelbroodjes) en chokladbollar (chocolade-kokosballen).

outdoor fika 

Eten en drinken in Fins Lapland

De Finse keuken is een mix van Russische en Scandinavische gerechten. Een ding is zeker: in de Finse keuken staan pure en natuurlijke ingrediënten centraal. Er wordt gejaagd op wild, zoals op elanden. In de wildernis worden bessen en paddenstoelen geplukt. En in de vele meren van Finland halen de Finnen de heerlijkste verse vis uit het water. Vooral zalm en regenboogforel staat veel op het menu. Poronpaisti is een beroemd Fins gerecht dat bestaat uit gebraden rendier geserveerd met poolbessen.

wild food zoals zalmforel 

Het ontbijt in Finland lijkt op dat van Nederland. Het bestaat uit brood met boter en beleg, zoals kaas en vleeswaren. Er wordt veel roggebrood gegeten. In het binnenland van Finland eet de lokale bevolking ook een ander soort brood: kalakukko. Dit brood is gevuld met vis. Tijdens feestdagen en verjaardagen pakken de Finnen qua ontbijt goed uit. Ze vullen de ontbijttafel aan met vers fruit, zoals aardbeien en blauwe bessen. Maar ook met karjalanpiirakka (traditionele rijstpasteitjes) en Leipäjuusto (Finse gebakken kaas).

ontbijt Finland 

De Finse lunch bestaat voornamelijk uit stoofschotels. Deze schotels worden geserveerd met bieten, kool en wortels. Een bekend stoofgerecht is Kaalikääryleet. Deze stoofpot bestaat uit witte kool gevuld met gehakt, ui, kruiden, ei, rijst en gesmolten boter. Een stoofschotel die erg in smaak valt bij vleeseters is Karjalanpaisti: een stoofpot gemaakt van lamsvlees, varkensvlees en rundvlees. Wanneer je op safari gaat, bijvoorbeeld met husky's of sneeuwschoenen, wordt er vaak een koffiepauze ingelast. De koffie wordt in een zwarte pot op het kampvuur gezet. Terwijl je opwarmt, en wacht tot de koffie klaar is, geniet je van een Fins kaneelbroodje, genaamd Korvapuusti.

Finse koffiepauze 

's Avonds geniet je in Fins Lapland, net als in Zweeds Lapland, van gerechten met wild als hoofdingrediënt. Er wordt in het noorden van Finland erg veel vis en rendier gegeten. Dit combineren ze met aardappelpuree, bessensaus en beetgaar gekookte groenten. Een bijzondere gewoonte in Finland is kalsarikannit. Dit woord staat gelijk aan een fenomeen en is vergelijkbaar met het Nederlandse ‘gezellig’, het Deense ‘hygge’ en het Zweedse ‘lagom’. Kalsarikannit betekent eigenlijk zoiets als een alcoholisch drankje drinken in je ondergoed. Deze knusse setting staat volgens de Finnen gelijk aan tijd nemen voor jezelf en lekker thuis blijven bij de kachel.

Finse stoofpot 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel