Veelgestelde vragen Lapland
Alles over Lapland

Veelgestelde vragen Lapland

Heb jij plannen om op reis te gaan naar Lapland, dan heb je waarschijnlijk wel wat praktische vragen over Lapland en jouw reis. Hoe zit het bijvoorbeeld met de uren licht in de winter in Lapland? En wat voor kleding is er nodig om het comfortabel en warm te hebben? Deze en vele andere vragen hebben wij alvast voor jou beantwoord op deze pagina.

Heb jij vragen die te maken hebben met het coronavirus? Het antwoord kun je dan mogelijk vinden op de pagina Veelgestelde vragen reizen en corona.

Wil jij iets weten over jouw boeking of heb je andere vragen? Schroom niet om dan contact met ons op te nemen, wij helpen je graag!  
 


 

Vragen en antwoorden 

 

 

 

Is Lapland erg koud in de wintermaanden?

Vanaf december tot half april lopen de temperaturen van ongeveer –5 ºC tot –15ºC. Soms schommelt deze rond het vriespunt maar de temperatuur kan ook verder dalen tot –20ºC tot -30°C! Wat prettig is, is dat er in Finland een landklimaat heerst. Dat wil zeggen dat de lucht droger is dan in Nederland en daardoor minder koud aanvoelt dan dezelfde temperatuur in Nederland, ofwel de gevoelstemperatuur is aangenamer. De droge, koude is juist ook goed te verdragen, dit in tegenstelling tot de in onze streken vaak voorkomende vochtige koude.
 

Kaamos. Februari is statistisch gezien de koudste maand, maar de laagstaande zon in het gezicht compenseert dat weer. Vanaf eind februari is het al langer licht in Lapland dan op datzelfde moment in Nederland. Dat betekent dat je optimaal van de dag kunt profiteren. De dagen en nachten zijn vaak helder, de sneeuw is van de bomen verdwenen maar de zon laat zich volop zien. Lees meer over de beste reisperiode.
 

 

 

Is het altijd donker in Lapland?

Nee, het is een veel gehoord misverstand dat het ‘s winters donker is in het Pure Noorden. De zon is er wel, maar komt niet boven de horizon uit. Je ziet alleen het licht ervan, dat ook nog eens weerkaatst op de sneeuw. Het is veel lichter dan je denkt en het zorgt voor een sprookjesachtige sfeer met een mysterieus blauw of paars licht.
 

 

 

Is Lapland een land?

Nee, Lapland is het meest noordelijke gebied van Scandinavië en strekt zich uit over Noorwegen, Zweden, Finland en een klein deel van Rusland. Daarnaast is Lapland ook het 'land' van de Sami. De Sami hebben wel hun eigen cultuur en talen, maar geen eigen staat.
 

 

 

Wat vind ik nog terug van de Sami cultuur?

In Lapland kun je deelnemen aan excursies waarbij je kennis kunt maken met de traditionele leefwijze, gewoonten en gebruiken die terug te voeren zijn op de Sami cultuur. Dat zijn uiteraard de excursies met rendieren maar ook een bezoek aan een rendierhouderij, ijsvissen of een lunch in een Sami tent hoort daarbij. Naast de taal en de gebruiken is het vooral de band met de natuur die je rechtstreeks terug voert naar de Sami cultuur. Lees meer over de Sami cultuur.
 

 

 

Wat voor taal wordt er gesproken in Lapland?

In Fins Lapland is Fins de officiële taal. Het Fins is een Fins‑Oegrische taal, verwant aan het Hongaars, voor Nederlanders bijna onmogelijk om te leren. In Zweeds Lapland spreekt men Zweeds en in Noors-Lapland wordt voornamelijk Noors gesproken, twee talen die een stuk dichter bij het Nederlands liggen. Daarnaast hebben de Sami hebben hun eigen talen, maar deze worden nog maar door een handjevol Sami gesproken.
 

 

 

Spreekt iedereen goed Engels?

Ja, in Lapland spreekt vrijwel iedereen goed Engels (en soms ook een beetje Duits). Vooral de gidsen en personeel in de hotels die veel met toeristen te maken hebben. De voertaal tijdens je vakantie is dan ook Engels.
 

 

 

Heb ik een visum nodig?

Nee, Finland en dus ook Fins Lapland is sinds 1995 lid van de Europese Unie, een geldige Europese Identiteitskaart of geldig paspoort is voldoende.
 

 

 

Wat is het voltage in Lapland en heb ik een wereldstekker nodig?

In Fins Lapland is het voltage 230 Volt. De stopcontacten die in Finland zijn kunnen worden gebruikt met Nederlandse stekkers. Er is overal elektriciteit, ook in de meeste wildernis cabins die tijdens de safari's worden gebruikt.
In Zweeds Lapland is het voltage 220 Volt. Nederlandse stekkers kunnen worden gebruikt. Bij sommige Zweedse apparaten wordt er gewerkt met een drietandstekker, maar in dat geval zijn er in het hotel adapters beschikbaar en kunnen de Nederlandse apparaten worden gebruikt.
Je hoeft dus geen wereldstekker mee te nemen naar Lapland. 

 

 

Wat voor kleding heb ik nodig in Lapland?

Goede, warme wintersportkleding is voldoende, je hoeft niet persé te beschikken over thermo ondergoed of kleding. Belangrijk is dat je je in laagjes kleedt, zodat er een isolerende laag tussen de verschillende lagen kleding kan ontstaan. Voor de excursies krijgt je alle benodigde kleding zoals een thermo overall en een helm voor het sneeuwscooteren, maar ook laarzen en handschoenen en eventueel extra sokken of een muts. Voor alle arrangementen van Voigt Travel geldt dat je de thermo overall de hele week gratis mag gebruiken, ook als je geen safari’s maakt. Lees meer over kledingadvies Lapland.
 

 

 

Is er tijdverschil met Lapland?

In Fins Lapland geldt de Oost-Europese tijd, d.w.z. een uur later dan bij ons: 12.00 uur in de Benelux is 13.00 uur in Finland. Zomer- en wintertijd gaan op hetzelfde moment in als in de Benelux. Het uur tijdsverschil blijft dus altijd. Tussen Zweeds Lapland en Nederland/België is geen tijdsverschil.
 

 

 

Is Lapland duur?

Hoewel de levensstandaard vrij hoog is, is het dagelijks leven niet echt veel duurder dan bij ons In Nederland. Alleen alcohol en tabak zijn vanwege de accijnzen hoger geprijsd: daar staat tegenover dat de glazen groter zijn dan in Nederland. Dat geldt ook voor de porties in de restaurants, die zijn vaak flink groter dan in Nederland. Boodschappen doen en uit eten gaan kan op hetzelfde prijsniveau als in Nederland.
 

 

 

Hoe kan ik in Lapland betalen?

Fins Lapland doet mee aan de euro. Je kunt dus gewoon met euro’s betalen. Het gebruik van creditcards is in Lapland heel gebruikelijk. Je kunt er zelfs dat ene glaasje wijn of kopje koffie mee betalen. In Zweeds Lapland dient met Zweedse Kronen betaald te worden.
 

 

 

Zijn er pinautomaten in Lapland?

Niet al onze bestemmingen in Lapland hebben een pinautomaat, pinnen kan eigenlijk alleen in de wat grotere plaatsen maar je kunt overal terecht met je creditcard.
 

 

 

Is Lapland leuk voor kinderen?

Op wintersport naar Lapland is een unieke belevenis, ook voor kinderen! Zij vinden het geweldig: het landschap is net een sprookje, de lucht is zuiver, alles is bedekt met dikke lagen sneeuw en de sfeer is heel bijzonder met al die lichtjes als het donker is. Lees meer over Lapland met kinderen.
 

 

 

Waar kan ik boodschappen doen?

In Lapland zijn de afstanden groter dan in Nederland, maar je kunt overal boodschappen doen. Een kleine supermarkt voor de dagelijkse boodschappen is meestal op loopafstand en een grote, ruim gesorteerde supermarkt is wat verder weg maar met de (ski)bus makkelijk te bereiken. Als je kiest voor zelfverzorging, stel je je er dan op in dat je in ieder geval één keer een ritje moet maken om flink inkopen te doen voor de hele week.
 

 

 

Wat zijn de vluchttijden?

Alle vertrektijden van de rechtstreekse vluchten zijn vroeg in de ochtend. De exacte vertrektijd staat in de reisbescheiden. Bekijk de vluchttijden.

 

 

Welke excursies kan ik in Lapland doen?

Een rendier-, husky-, sneeuwscootersafari of sneeuwschoentocht kun je op alle locaties doen. Bij iedere reis op deze website zie je welke excursies zijn inbegrepen of optioneel boekbaar zijn.
 

 

 

In- en uitchecken van je accommodatie

Internationale regel is dat gasten de accommodatie vanaf eind van de middag kunnen betrekken op dag van aankomst en eind van de ochtend dienen te verlaten op dag van vertrek.
Onder enig voorbehoud kunnen wij je melden dat in de meeste gevallen je bij een aankomst op bestemming eind van de ochtend reeds rond het middaguur kunt inchecken. Bij een terugvlucht op de laatste dag in de avond naar Nederland dien je ter plaatse te overleggen aangaande de mogelijkheden en voorwaarden om de accommodatie langer aan te houden (indien gewenst).

De mogelijkheden hiervoor zijn vanzelfsprekend mede afhankelijk van de reserveringen door derden, schoonmaakafspraken, toewijzing van accommodaties en van de aankomst- en vertrektijden van (overige) gasten waardoor alleen de accommodatieverschaffer ter plaatse hierover uitsluitsel kan geven.
 

 

 

Kan ik in Lapland mobiel bellen?

Finland heeft het dichtste mobiele telefoonnetwerk ter wereld en je hebt daardoor overal in Fins Lapland bereik, afhankelijk van je provider. Ook Zweeds Lapland beschikt over een goed netwerk. Bij extreme temperaturen kan je batterij echter wel langzamer gaan werken.

Vanuit Lapland kies je voor het buitenland eerst 00, 990 of 994 of 999 en dan het landnummer (NL 31, België 32), dan het netnummer zonder 0 en vervolgens het abonneenummer. Bij binnenlandse gesprekken in Lapland moet de 0 uiteraard wel gekozen worden.

Het beste is om jetelefoon al thuis te programmeren met de internationale code: eerst een plusje, dan het landnummer (voor Nederland 31, voor België 32) en dan het netnummer zonder de nul, gevolgd door het abonneenummer.
 

 

 

Wat is het noorderlicht en waar kan ik het zien?

Het noorderlicht (Aurora Borealis) is een natuurverschijnsel wat zich in de wintermaanden in de gebieden rondom de poolcirkel voordoet. Je kunt het dus overal in Lapland zien, maar is wel afhankelijk van een aantal natuurlijke randvoorwaarden. Door activiteit en explosies op de zon ontstaan er zonnewinden die als de deeltjes in onze dampkring komen, oplichten tot groene, gele en soms zelfs rode dansende kleurflarden’. Het moet uiteraard een heldere nacht zijn en er mag geen invloed van vals licht zijn om het goed te kunnen waarnemen. Lees meer over het noorderlicht.
 

 

 

Wat is de beste periode voor het noorderlicht?

Het is niet eenvoudig om aan te geven wat dé beste periode voor het noorderlicht in Lapland is. Als de voorwaarden voor het noorderlicht gunstig zijn is de hele winterperiode geschikt om het noorderlicht te aanschouwen! Lees meer over de beste periode.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel