Wat is de beste reistijd voor Lapland?
Beste reisperiode op vakantie naar Lapland

Wat is de beste reistijd voor Lapland?

Vakantie in Lapland vieren is niet iets wat veel reizigers ieder jaar opnieuw doen. Iedereen heeft wel een beeld over hoe Lapland er in de winter uitziet, maar zeker weten doen ze het niet. Logische vragen die bij mensen opkomen zijn dan ook: Wat is de beste reistijd voor Lapland? Is Lapland erg koud in de winter? Is het altijd donker in Lapland? Als dé Lapland specialist beantwoordt Voigt Travel graag al je vragen over de beste reisperiode, maar wellicht dat onderstaande je al een zetje in de juiste richting geeft. Wil je weten wanneer je naar Lapland op vakantie moet voor het noorderlicht? Lees snel verder over de beste periode voor het noorderlicht.
 


 

Wanneer naar Lapland reizen?

De beste reistijd voor Lapland in de winter begint in december en eindigt half april. Eind maart en april zijn populaire weken voor de Finnen zelf en het is dan ook met name in de skigebieden een stuk drukker op de pistes dan bijvoorbeeld in januari/begin februari. Eind december zijn de dagen het kortst, maar rond de kerst en ook tijdens oud en nieuw komen er speciale krachten los in Fins Lapland. Geen groots vuurwerk zoals in Nederland en België, maar gezellig met familie en vrienden de sauna in onder het genot van een fles Finse glühwein. En waarom zou je vuurwerk missen als er noorderlicht te zien is?

Terwijl de feestdagen de decembermaand erg aantrekkelijk maken, doet de natuur in de maand januari haar werk. Er is inmiddels veel sneeuw gevallen, met als gevolg dat de talrijke bomen in Lapland op hun mooist zijn. Hoewel de zon een deel van de dag niet boven de horizon uitkomt en de dagen begin januari worden gekenmerkt door schemer, is het nog niet zo koud als in februari, waardoor deze maand door veel reizigers wordt aangemerkt als beste reistijd in Lapland. Vanaf januari worden de dagen snel langer. Veel sneller dan we in Nederland of België gewend zijn. Je zult zien dat het aan het eind van je 8-daagse vakantie al bijna één uur langer licht is ten opzichte van het moment dat je aankwam.

De koudste maand in Lapland is februari. Vervelend? Nee. Februari is namelijk ook de maand dat de zon steeds hoger aan de hemel komt te staan en de dagen in een rap tempo langer worden. De laagstaande zon compenseert daarmee de kou, dat ideaal is voor safari’s, een heldere sterrenhemel en het noorderlicht. Februari is dus een goede reisperiode voor Lapland!

Tot slot maart en begin april. De dagen zijn dan langer, de nachten vaak helder en de temperatuur neemt weer toe. De sneeuw verdwijnt van de bomen, de zon laat zich volop zien en de eerste voortekenen voor een mooie lente zijn daar. Begin maart schommelt de temperatuur nog rond -5°C, maar vanaf half maart komt de thermometer gemiddeld voor het eerst weer boven het vriespunt uit. Dus voor je de beste reistijd in Lapland als je niet goed tegen de kou kan. Houd er dus alleen wel rekening mee dat het wat drukker kan zijn met vakantie vierende Finnen en Zweden in de accommodaties en op de pistes.

kaamos lapland 

Wordt het nooit licht in Lapland?

Is het nooit licht, of juist altijd donker in Lapland? Nee hoor, dat is een misverstand. Tussen november en januari komt de zon nauwelijks boven de horizon uit (en in het uiterste noorden zelfs helemaal niet), maar de zon is er wel degelijk. Het licht dat de zon veroorzaakt is zichtbaar en weerkaatst in de sneeuw. Daardoor is er veel meer daglicht dan je zou denken. De zon, die samen met de maan en sneeuw voor een mysterieus blauw-paarsachtig licht zorgt, geeft Lapland in deze periode een sprookjesachtige sfeer. De Finnen noemen dit licht Kaamos. Dat de seizoenen en donkere periodes in Lapland snel veranderen blijkt wel uit het feit dat de dagen eind februari al weer langer zijn dan in Nederland en België.

Overigens is het aantal zonuren per regio sterk verschillend. In het zuiden van Lapland, bijvoorbeeld in Rovaniemi en Kuusamo, laat de zon zich iedere dag zien en is het aantal zonuren groter dan in het uiterste noorden. In Ivalo, in Noord-Lapland, zijn er in december en januari echter dagen dat de zon niet boven de horizon uitkomt. Maar ook dan zorgt de aanwezigheid van de zon dus gewoon voor daglicht.
 

Hoe koud is het in Lapland in de winter?

In de wintermaanden, tussen december en april, zakken de temperaturen naar ongeveer -5ºC tot -15ºC. Soms schommelt het kwik rond het vriespunt, maar er wordt ook wel eens -20ºC tot -30°C op de thermometer aangetikt. De gevoelstemperatuur is anders dan in Nederland en België. Er heerst in Finland een landklimaat, wat de kou wat dragelijker maakt. De lucht is droger, waardoor het minder koud aanvoelt dan dezelfde temperatuur bij ons. Maar temperaturen ver onder het vriespunt blijven natuurlijk hoe dan ook koud. Het is dan ook belangrijk om goede kleding te dragen. Lees hier meer over ons kledingadvies.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel