Noorderlicht in Lapland

beste periode noorderlicht

Wat is de beste periode voor het noorderlicht in Lapland?

Er kan niet een eenduidig antwoord worden gegeven op de vraag wat de beste periode is om het noorderlicht te zien in Lapland. Het is een natuurverschijnsel en het blijft afhankelijk van verschillende factoren. Als noorderlicht specialist geven we je graag een zetje in de goede richting.
 


 

Voorwaarden voor noorderlicht

De belangrijkste voorwaarde om het noorderlicht in Lapland te spotten is dat het donker moet zijn. In die zin zijn de wintermaanden, wanneer de dagen kort zijn, automatisch de beste maanden om het noorderlicht te zien. November, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag. Het noorderlicht kan dus door de lange donkere dagen in deze maanden vaker worden waargenomen.

Naast de voorwaarde dat het donker moet zijn in Lapland is er ook zonneactiviteit nodig. Het noorderlicht ontstaat doordat er elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte in worden geslingerd. Zodra dit in aanraking komt met onze atmosfeer, worden er lichtdeeltjes gecreëerd. Hoe meer zonneactiviteit, hoe intenser het noorderlicht.

noorderlicht beste periode 

Het hele jaar noorderlicht

Wat weinig mensen weten is dat er niet alleen noorderlicht is in de winter, maar gedurende het hele jaar. Ook in de zomer en overdag. Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.
 

Noorderlicht in september en maart

De dagen rondom de equinox (ieder jaar rond 22 september) zijn statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Het is mogelijk om in deze periode naar het noorden af te reizen. Voigt Travel heeft een uitgebreid aanbod met reizen naar het noorden in het najaar, waarbij je kunt kiezen voor eigen vervoer of een fly & drive. Bekijk de reizen.

Liever mee met een groepsreis? Onder begeleiding van noorderlicht expert Ruben ga je tijdens de Noorderlichtreis Ruska op jacht naar het noorderlicht in een prachtig seizoen, de herfst. Er is nog geen sneeuw en de meren zijn nog niet bevroren. Een unieke ervaring om het noorderlicht waar te nemen. Lees meer over de Ruska periode.

Ook is de maand maart statistisch gezien een goede maand. In deze periode zijn er relatief veel uitbarstingen van de zon en is de kans dus groot om het noorderlicht te aanschouwen. De nachten zijn daarentegen wel wat korter in vergelijking met bijvoorbeeld de maanden november, december of januari.

wanneer noorderlicht 

De beste periode voor het noorderlicht

Het is dus niet eenvoudig om dé beste periode voor het noorderlicht te geven. Enerzijds is midden winter de beste periode vanwege de lange nachten, anderzijds zijn het juist september en maart, omdat er in deze maanden doorgaans meer zonneactiviteit is. Als de voorwaarden voor het noorderlicht gunstig zijn is de hele winterperiode, die grofweg duurt van september tot en met april, geschikt om dit kleurenspel te aanschouwen!
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel