Wat is de beste periode voor het noorderlicht in Lapland?
Noorderlicht in Lapland

Wat is de beste periode voor het noorderlicht in Lapland?

Er kan niet een eenduidig antwoord worden gegeven op de vraag wat de beste periode is om het noorderlicht te zien in Lapland. Het is een natuurverschijnsel en het blijft afhankelijk van verschillende factoren. Als noorderlicht specialist geven we je graag een zetje in de goede richting.
 


 

Waar en wanneer spot je het noorderlicht?

Het noorderlicht spot je in Lapland wanneer het donker is. De wintermaanden zijn de beste maanden om het noorderlicht te zien omdat de dagen dan kort zijn en de nachten lang. November, december en januari hebben de minste zonuren, ook overdag. Het noorderlicht kan dus door de lange donkere dagen in deze maanden vaker worden waargenomen.

Het noorderlicht spot je op een plek rond de poolcirkel waar het in de winter goed donker is, bijvoorbeeld in Lapland. Maar er is ook zonneactiviteit nodig. Het noorderlicht ontstaat doordat er elektrisch geladen deeltjes van de zon de ruimte in worden geslingerd. Zodra dit in aanraking komt met onze atmosfeer, worden er lichtdeeltjes gecreëerd. Hoe meer zonneactiviteit, hoe intenser het noorderlicht.

noorderlicht beste periode 

Het hele jaar komt het noorderlicht voor

Wat weinig mensen weten is dat het noorderlicht niet alleen noorderlicht in de winter voorkomt, maar gedurende het hele jaar. Ook in de zomer en overdag. Aangezien het in juni en juli niet donker wordt in Lapland (in deze periode schijnt de middernachtzon 24 uur per dag), is het daardoor in de zomer niet mogelijk om het noorderlicht waar te nemen. De periode dat het noorderlicht dus daadwerkelijk zichtbaar is strekt zich uit van augustus tot en met mei.
 

Het mooiste noorderlicht in september en maart

Het mooiste noorderlicht kun je zien in de maanden september en maart. De dagen rondom de equinox (ieder jaar rond 22 september) zijn namelijk statistisch de beste dagen van het jaar om het noorderlicht te kunnen aanschouwen. Ook is de maand maart statistisch gezien een goede maand. In deze periode zijn er relatief veel uitbarstingen van de zon en is de kans op het noorderlicht zien groot. 

Voigt Travel heeft een uitgebreid aanbod met noorderlicht vakanties, zowel in september, waarbij je kunt kiezen voor eigen vervoer of een fly & drive, als in de winter.

Liever mee met een groepsreis? Onder begeleiding van noorderlicht expert Ruben ga je tijdens een noorderlicht reis samen op jacht naar het noorderlicht. Bijvoorbeeld tijdens de Noorderlichtreis Ruska in het prachtige herfstseizoen. Er is nog geen sneeuw en de meren zijn nog niet bevroren. Een unieke ervaring om het noorderlicht waar te nemen. Wil je liever in de winter op groepsreis? Dat kan natuurlijk ook. Bekijk hier al onze Lapland groepsreizen.

wanneer noorderlicht 

De beste periode voor het noorderlicht

Het is dus niet eenvoudig om dé beste periode voor het noorderlicht te geven. Enerzijds is midden winter de beste periode vanwege de lange nachten, anderzijds zijn het juist september en maart, omdat er in deze maanden doorgaans meer zonneactiviteit is. Als de voorwaarden voor het noorderlicht gunstig zijn is de hele winterperiode, die grofweg duurt van september tot en met april, geschikt om dit kleurenspel te aanschouwen!
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel