Wat is het noorderlicht?
Reis naar het noorderlicht

Wat is het noorderlicht?

Noorderlicht - ook wel poollicht - ontstaat doordat zonnedeeltjes de atmosfeer binnendringen. Deze elektrisch geladen deeltjes worden door de magnetische polen aangetrokken. Tijdens de tocht door de atmosfeer botsen deze deeltjes met atomen, waarbij de energie van de zonnedeeltjes op de zuurstof en stikstof wordt overgedragen. Bij het vrijkomen van deze energie ontstaat kleurrijk poollicht, waarbij de kleur afhankelijk is van de hoogte waarop de energie vrijkomt. Gebeurt dit op het Noordelijk halfrond dan noemen we dit noorderlicht (Aurora Borealis). Gebeurt het op het Zuidelijk halfrond dan noemen we het Zuiderlicht (Aurora Australis).

Wil je echt alle details weten van het ontstaan van het poollicht? Bekijk dan onze speciale website www.noorderlicht.nl.
 

Wanneer ziet men noorderlicht?

Het noorderlicht is voornamelijk te zien rond de poolcirkel en noordelijker. Afhankelijk van de zonnekracht kan het voorkomen dat het op een heldere avond zelfs in Nederland te zien is! Dit is echter sporadisch en nauwelijks met het blote oog waar te nemen. Het noorderlicht is een natuurlijk verschijnsel. De zichtbaarheid in Lapland, Noord-Noorwegen en IJsland is daardoor afhankelijk van de volgende factoren:

  • Periode september t/m april
  • Heldere hemel
  • Geen lichtvervuiling, zowel door natuurlijke als kunstmatige lichtbronnen
  • Activiteit op de zon

Het is dus geen garantie dat je tijdens je verblijf in Lapland het Noorderlicht te zien krijgt. Heb je een week met zware bewolking dan kan de zonnekracht nog zo hoog zijn, de kans op het zien ervan is helaas klein. Maar je moet wel erg veel pech hebben om deze winter in het hoge noorden geen noorderlicht te kunnen zien.
 

Noorderlicht voorspelling!

Wil je voor en tijdens je reis op de hoogte blijven van de noorderlichtkansen op je locatie? Download de Voigt Travel Noorderlicht App en blijf op de hoogte van de kansen en krachten!
 

Reizen naar het noorderlicht

In principe is het noorderlicht, mits voldaan aan bovenstaande voorwaarden, te zien bij elke reis naar het hoge noorden. Een goede kans op het zien van noorderlicht maak je bij de reizen in LaplandNoord-Noorwegen en Noord-IJsland. Wil je een speciale rondreis maken onder begeleiding van Ruben Weytjens? De Noorderlichtreis Lapland en Op jacht naar het noorderlicht laten je dromen uitkomen. Wacht niet te lang en boek snel voor deze winter een reis naar het noorderlicht!

Onderstaand filmpje werd opgenomen nabij Tromsø.