fatbiken in Lapland: milieuvriendelijk avontuur
Excursies Lapland

Fatbiken in Lapland: milieuvriendelijk avontuur

Wanneer er sneeuw valt in ons koude kikkerlandje zit fietsen er vanwege de gladde wegen vaak niet in. Gelukkig hebben ze daar in Lapland iets op bedacht: fietsen met dikke banden, oftewel op fatbikes. Fatbikes nemen je op een avontuurlijke én milieuvriendelijke manier mee door de ongerepte wildernis. Race met ons mee door magisch Lapland en ontdek waarom jij komende winter ook wil fatbiken in Lapland!

 

Waarom fatbiken in Lapland?

Lapland staat bekend om haar maagdelijk witte landschap, de pure stilte en de frisse schone lucht. Daarom is een vervoersmiddel dat je doet laten genieten van deze drie onderdelen wel zo fijn. En dat doet de fatbike. Fatbikes zijn stil, ze laten niet meer dan een bandenafdruk in de sneeuw achter en zijn makkelijk te bedienen. Je bepaalt zelf het tempo én de route. In steeds meer gebieden in Lapland vind je, naast langlauf- en sneeuwschoenwandelroutes, nu ook speciale fatbikeroutes. Daarom is de fatbike eigenlijk het perfecte milieuvriendelijke alternatief voor de sneeuwscooter.

lapland fatbiken 

Hoe werkt fatbiken?

Een fatbike is een fiets, een soort mountainbike, met extra dikke banden. Deze dikke banden zorgen voor goede grip op onverharde wegen en gronden. Met een fatbike trotseer je zowel rotspaden als wegen vol sneeuw. Daarom zijn fatbikes ideale vervoersmiddelen voor een winters landschap. In Lapland kun je zowel elektrische als niet-elektrische fatbikes huren en besturen. De elektrische fatbikes zijn comfortabeler, bestaan uit verschillende standen en versnellingen, en kosten per uur iets duurder. De niet-elektrische fatbikes zijn goedkoper om te huren maar vergen meer mankracht. 

Je kunt in Lapland een fatbike huren bij je lodge, hotel of het safarihuis en met een landkaart vol fatbikeroutes zelf op pad gaan. Je kunt ook een fatbikesafari boeken en onder begeleiding van een wildernisgids de bossen doorrijden. Bij een safari zit een stop bij een kampvuurplek met wat lekkers vaak inbegrepen. Houd je ervan om op eigen houtje de omgeving te verkennen en op avontuur te gaan, dan is een exemplaar huren een prima idee.

Om te gaan fatbiken, heb je goede kleding nodig - die je sowieso nodig hebt voor je vakantie naar Lapland. Allereerst is het handig om je in laagjes te kleden. Zo kun je, wanneer je het door het fietsen warm krijgt, het een en ander uittrekken. Als je vervolgens een stop maakt bij een laavu of open kampvuurplek is het wel zo lekker om je dikke trui of fleechevest weer aan te trekken. Verder is een helm en schoenen met een goed profiel handig om te dragen. De helm beschermt je hoofd tegen vallen en de schoenen met profiel zorgen ervoor dat je niet van je trappers glijdt. Wanneer je zelf op pad gaat met een fatbike is het goed om een rugzak met lekkers mee te nemen. Ga voor een thermosfles gevuld met koffie of thee, een fles water, worstjes om te grillen en een voedzame sandwich. 

lapland fatbike grote banden

Waar kun je fatbiken?

Op steeds meer plekken in Lapland worden speciale fatbikeroutes uitgestippeld. Deze routes variëren van 5 kilometer tot 30 kilometer. Er is ook variatie in het soort route. De ene route leid je door de bossen over vlak terrein terwijl andere routes wat uitdagender en heuvelachtiger zijn. Bij je hotel of lodge, of bij het safarihuis, vind je kaartjes met fietsroutes. 

Langs alle fietsroutes vind je diverse plekken om te pauzeren. Je hebt open kampvuurplekken, er zijn half overdekte hutten (laavu's) en houten huisjes met een kampvuur (kota) waar je kunt stoppen. Doe als de Finnen en neem je eigen tas met eten mee, bestaande uit koffie, thee, kaneelbroodjes (pulla's), worstjes (makara's) en sandwiches, mee. 

locaties fatbike lapland

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel