Wat is Kaamos?
Alles over Lapland donkere nachten, donkere dagen en schemering

Wat is Kaamos?

Naast noorderlicht en flinke sneeuwval heeft een vakantie in Lapland en Noord-Noorwegen nog een bijzonder verschijnsel te bieden: Kaamos, een Fins woord om de donkere periode van schemering aan te duiden. Deze periode doet zich voor in de winter (in december en januari) en is een belevenis op zich!

In het meest noordelijke puntje, boven de poolcirkel, komt de zon in de winter nauwelijks boven de horizon uit. Het geringe licht dat zichtbaar is wordt weerkaats op het sneeuwwitte landschap en veroorzaakt een schemerig daglicht. De kleuren variëren van lichtgrijs tot blauw-paarsachtig en dit maakt dat de Kaamos voor en sprookjesachtige sfeer zorgt.

Dit mysterieuze verschijnsel duurt in Utsjoki, op de grens Finland-Noorwegen, bijna twee maanden! In de regio rondom Rovaniemi en Kuusamo in Fins Lapland duurt deze Kaamos periode iets minder lang, een aantal weken.

lapland kaamos 

Voor fotografieliefhebbers is deze periode een uitmuntende gelegenheid om een reis te ondernemen. De kleuren en diversiteit van het licht leveren overdag de mooiste plaatjes op. Voor de echte fanatiekelingen is er in de avond ook de mogelijkheid om het noorderlicht mooi vast te leggen.

Het spreekt voor zich dat veel Noren en Finnen absolute fotografie experts zijn, vaak zijn ze zo vriendelijke om met reizigers de instellingen van de camera zo in te stellen dat ook hobbyfotografen uitstekend uit de voeten kunnen!
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel