Reisinformatie Ruka-Kuusamo
Ruka-Kuusamo

Reisinformatie Ruka-Kuusamo

Ruka-Kuusamo ligt in een regio met een prachtige, ongerepte natuur. Deze natuurlijke wildernis iets ten zuiden van de Poolcirkel ligt tegen de Russische grens. Je vindt er alle denkbare wintersportmogelijkheden want Ruka is een van de prominentste alpine skigebieden van Lapland.

De stad Kuusamo heeft een kleine luchthaven en een aantal centrale voorzieningen voor de hele regio. Meteen buiten het centrum beginnen de uitgestrekte bossen en meren. Het is niet voor niets dat zowel de Finnen als buitenlandse toeristen hier graag hun wintersportvakantie doorbrengen!
 


 

Wintersport

Op en om de Rukatunturi in het skicentrum Ruka wordt geskied. Er zijn bijna 30 pistes waarvan je zowel als beginner en gevorderde kunt genieten. De langste piste is 1300 meter en het grootste verval is 201 meter. De pistes zijn verdeeld over 4 hellingen en snowboarders kunnen hier hun hart ophalen in de superpipe en een snowboardpiste met jumps en rails. Voor de langlaufers zijn er vele geprepareerde routes beschikbaar van in totaal bijna 500 kilometer, waarvan zo'n 40 kilometer is verlicht. Langs de routes zijn talloze stopplaatsen met hutten of een vuurplaats. Meer over wintersport in Ruka.
 

Vervoer

Voor de safari's word je altijd gebracht en gehaald van je accommodatie. Ook kun je gebruik maken van de skibus (bij sommige arrangementen is deze zelfs inbegrepen): er wordt regelmatig gependeld tussen Ruka centrum en de omgeving van Ruka en Kuusamo v.v. De bussen vertrekken ongeveer ieder uur, van 's ochtends 08.00 tot 's avonds 19.00 uur. Mocht je een taxi willen bestellen, informeer je hier dan naar bij de receptie. Er zijn meerdere taxibedrijven in de regio en zeker als je een taxi deelt met een paar mensen, zijn de kosten voor een ritje lager dan in Nederland.
 

Geldautomaat

Er zijn geldautomaten in het centrum van Ruka en Kuusamo. Je kunt verder overal met creditcard of pin betalen.
 

Boodschappen

Net buiten het centrum van Ruka, is een grote, goed gesorteerde supermarkt, de S-Market Ruka. Hier kun je terecht voor alle boodschappen. In Shopping Center Kumpare in het centrum van Ruka is ook een wat kleinere supermarkt en slijterij. Hier kun je terecht voor de dagelijkse boodschappen. In Lapland zijn de meeste (mini)supermarkten op zondag alleen in de middag open.
 

Cultuur

In het Tourist Info centrum van Kuusamo is het Hannu Hautala Nature Photography Centre, met prachtige natuurfoto's van Finland en een eerbetoon aan Finland's beroemdste natuurfotograaf Hannu Hautala.
 

Restaurants

Er is een ruime keus aan restaurants in Ruka, dus je kunt je verheugen op lekker en gevarieerd eten. Er is voor elk wat wils, van eenvoudige bistro en pizzeria tot wildspecialiteiten en typisch Lapse gerechten. Wij kunnen je het volgende aanbevelen:

• Restaurant Rukahovi met Finse specialiteiten in een traditionele ambiance
• Het Piste restaurant onderaan bij de skiliften op Ruka Plaza
• Royal Ruka voor echt gastronomisch dineren
• Restaurant Rukan Kuksa, Nordic Food maar dan informeel en in een warme wildernissfeer
• Colorado Mts. Bar & Brill, Western Grill en gezellige bar
• Riipinen, authentiek restaurant met een keus aan wildspecialiteiten
• Pizzeria Ruka
 

Uitgaan

De uitgaansmogelijkheden zijn legio: je kunt op diverse plaatsen terecht voor een gezellig drankje in een café of restaurant, er is karaoke, een heuse après-ski bar, regelmatig live muziek en je kunt in het weekend in de meeste hotels (stijl)dansen op (live) muziek. Dit laatste is de grootste hobby van de Finnen, zij houden ontzettend van stijldansen en zijn, na de Argentijnen, de grootste liefhebbers van de tango!
 

Ontspanning

• Sports Center in Kuusamo met o.a. fitness en bowling
• Tropisch zwembad en spa center in Hotel Holiday Club Kuusamon Tropiikki
• Bowling, pooltafels en sportfaciliteiten in Hotel Holiday Club Kuusamon Tropiikki
 

Tourist Info

• Ruka Info in shopping centre Kumpare
• Tourist Centre Karhuntassu, Torangintaival 2, Kuusamo
• Receptie van je accommodatie
 

Skibus

Je kunt in Ruka gebruik maken van de skibus die langs alle accommodaties in de buurt van Ruka rijdt (ook Iisakki Village, maar dan dien je wel een stukje te lopen). De bussen vertrekken ongeveer ieder uur, van 's ochtends 08.00 tot 's avonds 19.00 uur. Het gebruik van de skibus is gratis in het Ruka gebied voor personen met een geldig liftticket of met ski- of snowboarduitrusting op lijnen 1 & 2. Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel