Wat kun je doen in de winter in Skellefteå en omgeving?
Skellefteå in de winter Alles over Skellefteå en omgeving in de winter

Wat kun je doen in de winter in Skellefteå en omgeving?

Skellefteå ligt in Zweeds Lapland en is dé toegangspoort tot grootse winteravonturen. Op deze pagina lees je meer over wat je allemaal in en rondom Skellefteå kunt doen. We inspireren je met mooie verhalen en unieke belevenissen. Lees snel verder!

Langlaufen in de omgeving van Skellefteå 

Voigt Travel vliegt 's winters vanuit Nederland rechtstreeks naar Skellefteå in Noord-Zweden toe. Skellefteå ligt net onder de poolcirkel en behoort tot de provincie Västerbotten Ian. Het plaatsje ligt in het noorden van de provincie en deze regio wordt ook wel Gold of Lapland genoemd. Hier wisselen diepbevroren meren zich af met woeste bergtoppen. Maar ook overheerlijke Västerbotten kaas en indrukwekkende verhalen van de Sami tref je hier aan. Skellefteå is dé toegangspoort tot een winterse regio vol spectaculaire en unieke belevenissen.
 


 

Huskysafari's

Sommige excursies moet je eens in je leven gedaan hebben. Zo ook een huskysafari. Tijdens zo'n safari trekken de huskyhonden jouw slee vol enthousiasme vooruit. Ze vinden vanzelf hun weg tussen de bomen door en langs de bevroren meren. Je kunt kiezen uit verschillende afstanden.

huskysafari in Skellefteå Zweeds Lapland 

Schaatsen

Niet alleen de Nederlanders houden van schaatsen: ook in Zweeds Lapland kunnen ze er wat van! Winters zijn hier écht krakend koud en met de bijna 100.000 meren in de regio is er altijd wel een plek te vinden om te schaatsen. In onder andere Bürtrask, Luxele en Kalix kun je schaatsen op natuurijs. Wil je het nog spannender? Ga schaatsen op de Botnische golf in Luleå!

schaatsen in Zweden 

Sneeuwscootertochten

Het landschap in Zweeds Lapland is een combinatie tussen weelderige bossen en woeste bergen. Op de sneeuwscooter trotseer je beide natuurgebieden. Je passeert zelfs hier en daar een hemelsbreed bevroren meer of een wild stromende rivier. Onderweg maak je samen met de andere reizigers en de gids tijd voor een fika: een overheerlijk koffiemoment.

Sneeuwscooteren in Skellefteå 

Västerbottenkaas proeven

Houd jij van kaas? Dan ga jij je helemaal thuisvoelen bij het Västerbottensost Visitor Centre in Burträsk. Na een wandeling (met Engelssprekende gids) langs de geschiedenis van de kaas en het geheim achter de unieke smaak van dit product, is het tijd om de kaas te proeven. En daar zul je behoorlijk veel zin in hebben, na al die goede en veelbelovende verhalen over het meer dan honderd jaar oude recept. 

Skellefteå Västerbottenkaas proeven 

Rendieren ontmoeten

Dé harige inwoners van Lapland zijn toch wel de rendieren. In Zweeds Lapland ontmoet je ze bij de Sami. Of in het wild. Rendieren worden in Zweden volgens traditie gehouden en dat is dus vrij in de natuur. Je treft ze bijvoorbeeld aan wanneer je een sneeuwschoenwandeling of langlauftocht maakt. Bij sommige Sami mag je langskomen om te ervaren hoe het is om voor rendieren te zorgen, zoals bij Granö Beckasin. En bij Rajamaa Lodge neemt Henrik je mee op rendiersafari.

rendieren in Zweeds Lapland bij Sami 

Elanden spotten

Denk niet bij iedere viervoeter in de verte dat je een rendier ziet, want de kans is aanwezig dat het een eland is! Vooral in de buurt van Luleå leven veel elanden in de bossen. Een uitdagende plek om naar ze te zoeken maar als je er eenmaal eentje voor je hebt, pakt niemand je meer dat af. Tijdens stille safari's (zoals sneeuwschoenwandelingen, langlauftochten, enz.) doen de gidsen er alles aan om de elanden op te sporen. Geen zin om lang op zoek te gaan? Ga naar het Moose Park vlakbij Luleå. Hier kun je de elanden zelfs aaien - als ze dat natuurlijk willen. Je leert als bezoeker meteen meer over deze koningen van het bos. 

elanden spotten in Zweeds Lapland 

IJsrijden

In de buurt van Arjeplog en Arvidsjaur worden 'geheime' testritten gemaakt. Deze testritten moeten aantonen dat de BMW's en Audi's piccobello rijden. Daarom doorstaan de auto's de meest ruige omstandigheden. Ze racen over bevroren meren heen, slalommen tussen de bomen en gaan zo hard als ze kunnen door het racecircuit. Als reiziger mag je zelf ook in een auto over het ijs rijden. 

rijden op ijs in Zweeds Lapland 

Ontmoet de Sami

Lapland ligt in het noorden van Scandinavië en is het land van de Sami. Eeuwenlang maakten zij hier de dienst uit, totdat zij begin van de 20e eeuw gedwongen werden te moderniseren. Gelukkig omarmen de bijna 20.000 Sami in Zweeds Lapland nog al hun tradities en gewoontes. Vooral de jongeren doen dit steeds meer. Ze leven allen in hedendaagse huizen maar tijdens een rendiertocht of een bezoek aan hun farm vertellen ze je maar al te graag over hun inspirerende nomadenbestaan. Het komt in Zweeds Lapland ook vaak voor dat de gids Sami is, zonder dat hij of zij je dit vertelt. Daarnaast kun je op random plekken mensen met een Sami achtergrond in winkeltjes ontmoeten waar zij sieraden, accesoires en andere hebbedingen in Sami stijl maken en verkopen.

Ben je nieuwsgierig naar de verhalen en leefwijze van de Sami en wil je, naast van hun verhalen, nog meer weten? Er is een aantal plekken in de omgeving van Skellefteå waar je meer kunt leren. In het historische Lappstaden in Arvidsjaur zie je met eigen ogen hoe de Sami leefden. In het Silver Museum in Arjeplog leer je meer over de rol van zilver voor de Sami en het effect hiervan op deze regio.

sami in Zweeds Lapland 

Icebreaker cruise op de Botnische golf

In een kolosaal schip baan je je een weg door de opgekrulde stukken ijs langs de Botnische Golf. Alleen een Icebreaker kan dit. En jij kunt op dat schip zitten! Vanuit Luleå en Kalix vertrekken diverse keren per week van dit soort stoere tochten. De boot breekt letterlijk de stukken ijs waar je doorheen vaart. Indrukwekkend om al die stukken ijs langs de boot te zien wegdeinen. Halverwege de tocht mag jij zelf tussen dat ijs liggen - in een dry suit natuurlijk, lekker warm!

icebreaker Zweeds Lapland Botnische golf 

Noorderlicht jagen

Last but not least: het noorderlicht! Rondom de poolcirkel, en dus in de omgeving van Skellefteå kun je op het noorderlicht jagen. Op sommige plekken is het extra magisch om het te zien. Bijvoorbeeld langs de kust in zee. Maar ook wanneer je op een groot bevroren meer staat. Vergroot je kans en ga op pad met een noorderlichtexpert. Die weet precies hoe en waar je moet zijn om het noorderlicht te spotten. Soms is het zo sterk dat je het bij je lodge of bungalow kunt zien, zoals hier bij het landhuis van Filipsborg.

noorderlicht in Zweeds Lapland 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel