Waarom naar Zweeds Lapland in de winter? 10 redenen
Zweeds Lapland

Waarom naar Zweeds Lapland in de winter? 10 redenen

Dat een groot deel van Noord-Zweden ook bij Lapland hoort, weten nog maar weinig mensen. Mooi, want dat betekent dat je in alle rust kunt genieten van typisch Lapse safari's. Op z'n Zweeds, dus inclusief de gezelligheid en de knusse tradities. Ben je zo'n pionier die op vakantie graag van de gebaande paden afwijkt? Dan zit je in Zweeds Lapland goed.

Wij geven je tien redenen waarom je je dan zeker thuis zult voelen in Noord-Zweden, inclusief een overzicht van de mooiste vakanties naar Zweeds Lapland in de winter.
 

1. Hoge bergen

De hoogste bergen van Scandinavië liggen in Zweeds Lapland. De Kebnekaise is de hoogste en steekt 2117 meter boven de zeespiegel uit. Maar ook in het Nationale Park Abisko, Björkliden en Riksgränsen kun je genieten van immense vergezichten, stroomversnellingen en ijsgrotten. Hier kun je skiën, wandelen en talloze activiteiten ondernemen. Vanuit de Abisko Mountain Lodge en de prachtig gelegen Björkliden bungalows kun je dit allemaal meemaken. Een letterlijk hoogtepunt is de stoeltjeslift vanaf Abisko Bergstation naar Aurora Sky Station en te wachten tot het noorderlicht zich aandient. Die kans is groot, want in de bergen is het praktisch altijd onbewolkt.

abisko zweeds lapland 

2. Knusse en sfeervolle lodges

Het knusse rood van de huizen steekt scherp af tegen het wit van de sneeuw. Overal sieren deze roodgeschilderde huizen met witte ramen het landschap. De Zweden zijn dol op tradities met licht, warmte en lekker eten. ''Välkommen", staat er op het bordje voor de deur. Binnen brandt de kachel en worden verse kaneelbroodjes gebakken. In het noorden van Zweden is de winter daardoor extra sfeervol. Ervaar de gastvrijheid tijdens Sneeuwavontuur Rajamaa Lodge.

zweeds lapland winter 

3. 'Do it yourself' tijdens huskysafari's en rendiersledetochten

In Zweeds Lapland draait een safari om beleving en om het opdoen van een ervaring die je nooit meer vergeet. Daarom is de kans groot dat je tijdens je huskysafari of rendiersledetocht het dier af- en optuigt, zoals tijdens de authentieke rendiertocht bij Rajamaa Lodge. Zo bouw je een mooie band op met je eigen viervoeter! En je leert meteen meer over wat de gedragsgewoontes van het dier is. Husky's worden meteen wild als ze sneeuw zien en rendieren gaan liggen als ze geen zin meer hebben om te lopen. Met de juiste trucs en trics houd jij je dier onder controle en durft het dier zich aan jou over te geven. Wil je meerdere (en lange!) huskysafari's maken? Kies voor de Husky- en sneeuwavontuur Lappeasuando

huskysafari's zweeds lapland 

4. IJs, ijs en nog eens ijs

Zweeds Lapland is het land van ijs. In de winter is de Botnische Golf een uitgestrekte ijsvlakte waar ijsbrekers zich krakend een weg banen door het meters dikke ijs, zoals bij Kukkola. De kust bestaat uit honderden eilanden. Sneeuwscooteren krijgt hier een hele andere dimensie: in plaats van het bochtenwerk in de bossen, scheur je met hoge snelheid over de uitgestrekte ijsvlaktes van deze bevroren zee. Liever niet zelf sturen? Stap dan op de hovercraft en glijd met hoge snelheid over het ijs naar de hoge bergen pakijs aan de rand van de archipel. Nog meer ijs zie je in het wereldberoemde IJshotel Jukkasjärvi met prachtig gebeeldhouwde kamers. Je kunt er eten vanaf borden van ijs, drinken uit glazen van ijs en slapen op een bed van ijs.

ijshotel zweden 

5. Een eeuwenoude historie

Zweden heeft een bewogen en rijke geschiedenis. Voordat Zweden het vredige en neutrale land werd zoals wij het nu kennen, stond het eerst bekend om z'n roofzuchtige Vikingen. Veel historische locaties, kastelen, houten kerken en oude steden zijn bewaard gebleven. Het pittoreske dorp Gammelstad in Luleå is met zijn 15e-eeuwse stenen kerk en middeleeuwse straatjes niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. In Zweeds Lapland leven nog zo'n 20.000 Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland, veel meer dan in Finland. Grote kans dat je bij een Sami familie te gast bent en kennis maakt met hun unieke cultuur, handwerk en tradities.

noord zweden 

6. De Sami

Het noorden van Zweden is hét gebied waar, na Noorwegen, de meeste Sami wonen. De Samen zijn de originele bewoners van Lapland en hebben in de 20e eeuw gedwongen moeten moderniseren. Veel Samen komen daar nu op terug, vooral de jongeren. Het mooie van de Sami in Zweeds Lapland is dat ze authentiek zijn en het, kort door de bocht, niet voor de toeristen doen. Ze lopen dus niet geforceerd in hun klederdracht rond. Daarom kun je zomaar, zonder dat je het weet, met een Sami te maken hebben. Vaak hoor je dit wel tijdens een excursie of wanneer je je accommodatie betreedt. Ze staan open voor vragen en delen verhalen over de Sami cultuur graag met je. Bijvoorbeeld rond het kampvuur in een kota! Benieuwd naar hun verhalen? Ga mee op rendiersafari tijdens je week bij Rajamaa Lodge.

Sami in Zweden 

7. De Zweedse gastronomie

Lekker eten is een van de grootste hobby's van de Zweden. Een paar keer per dag nemen ze de tijd voor een 'fika-moment', koffie met iets lekkers. Heel Zweden bakt, dus als het even kan zijn er verse kaneelbroodjes of een lekkere wafel. Nordic Food is hip en happening en dan hebben we het niet alleen over de Zweedse gehaktballetjes! In Zweeds Lapland komen de beste producten rechtstreeks uit de natuur dus het eten is altijd vers, duurzaam en puur van smaak. Vanuit Kukkolaforsen Lodge word je tijdens het sneeuwschoenwandelen en de husky- en sneeuwscootersafari getrakteerd op een heerlijke outdoor lunch maar je gaat ook zelf aan de slag met 'wild food': tijdens het ijsvissen vang je zelf een maaltje vis om het daarna te gaan grillen en tijdens een kookworkshop in een Lapse hut kook je zelf een heerlijk maal op het houtvuur, precies zoals de Sami vroegen deden.

lekker eten in zweden 

8. Het noorderlicht

Ook voor het noorderlicht ben je in Zweeds Lapland aan het goede adres. De regio's die tot dit gebied behoren liggen rondom en boven de poolcirkel en dat betekent dat het noorderlicht hier te zien is! Vanaf de regio Västerbotten richting het noorden maak je goede kans om dit natuurspektakel te bewonderen. Het is vanaf september t/m eind april zichtbaar. Wanneer je de juiste tools en apps gebruikt (bijvoorbeeld onze Noorderlicht App) en luistert naar wat de Zweden zelf te zeggen hebben, weet je ongeveer wel wanneer je je lagen kleding aan moet trekken en een kop warme thee kunt zetten om de avond buiten in de sneeuw te spenderen. Er zijn ook speciale noorderlichttours en -locaties waar alles draait rondom het fenomeen. Bijvoorbeeld bij het Abisko Sky Station. Dit noorderlichtstation ligt vlakbij Kiruna en wordt omringd door een en al natuur. Wil je Abisko Sky Station bezoeken? Kies voor de reis Noorderlicht in Abisko en Kiruna.

noorderlicht in zweeds lapland 

9. Rust en ruimte met al die natuur

Zweden telt ongeveer tien miljoen inwoners en is het op vier na dunstbevolkte land van Europa. De meeste Zweden wonen in het zuiden en in de grotere steden. In het noorden van Zweden is de kans dus groter dat je rendieren, elanden en veel bomen tegenkomt. Je bungalow of lodge wordt omringd door een en al natuur en in de restaurants zit een handjevol reizigers en locals. Zweeds Lapland is dus een heerlijk rustige regio. Tel daarbij op dat de Zweden van nature aan social distancing doen en de som is snel gemaakt: je wordt goed met rust gelaten in het noorden van Zweden!

natuur in zweeds lapland 

10. Elanden en andere wilde dieren spotten

Wilde dieren in winterslaap? Elanden in Zweden niet! En vooral niet in het noorden. Hoe fijn is het om door die dikke pakken sneeuw te stampen?! Op veel plekken in Zweeds Lapland kun je elanden spotten. Bijvoorbeeld langs de Silver Route in de buurt van Arjeplog. Maar ook in het hoge noorden bij Kiruna. Wanneer je op sneeuwschoenwandeling of een andere safari gaat, wordt er altijd gelet op pootafdrukken en andere tekens van leven. Er wordt alles aan gedaan om een wild dier te zien! Ook de rendieren leven in Zweeds Lapland in het wild. Dat is in Fins Lapland een ander geval, want daar zie je ze alleen op de rendierboerderij. In Zweden mag je alleen rendieren houden als je Sami bent en Sami geven de voorkeur aan het houden van rendieren op een traditionele manier. Oftewel: de rendieren in het wild hun gang laten gaan. De kans is groot dat je ze langs de weg ziet scharrelen

elanden in zweeds lapland 

Vakantie Zweeds Lapland boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen in de winter naar Zweeds Lapland. Bekijk onze prachtige reizen naar Zweeds Lapland.