Zweeds Lapland

zweeds lapland winter

Waarom Zweeds Lapland in de winter? 5 redenen

Dat een groot deel van Noord-Zweden ook bij Lapland hoort, weten nog maar weinig mensen. Mooi, want dat betekent dat je in alle rust kunt genieten van typisch Lapse safari's. Op z'n Zweeds, dus inclusief de gezelligheid en de knusse tradities. Ben je zo'n pionier die op vakantie graag van de gebaande paden afwijkt? Dan zit je in Zweeds Lapland goed

Wij geven je 5 redenen waarom je je dan zeker thuis zult voelen in Noord-Zweden, inclusief een overzicht van de mooiste vakanties naar Zweeds Lapland in de winter.
 

1. Hoge bergen

De hoogste bergen van Scandinavië liggen in Zweeds Lapland. De Kebnekaise is de hoogste en steekt 2117 meter boven de zeespiegel uit. Maar ook in het Nationale Park Abisko, Björkliden en Riksgränsen kun je genieten van immense vergezichten, stroomversnellingen en ijsgrotten. Hier kun je skiën, wandelen en talloze activiteiten ondernemen. Vanuit de Abisko Mountain Lodge en de prachtig gelegen Björkliden bungalows kun je dit allemaal meemaken. Een letterlijk hoogtepunt is de stoeltjeslift vanaf Abisko Bergstation naar Aurora Sky Station en te wachten tot het noorderlicht zich aandient. Die kans is groot, want in de bergen is het praktisch altijd onbewolkt.

abisko zweeds lapland 

2. IJs, ijs en nog eens ijs

Zweeds Lapland is het land van ijs. In de winter is de Botnische Golf een uitgestrekte ijsvlakte waar ijsbrekers zich krakend een weg banen door het meters dikke ijs. De kust bestaat uit honderden eilanden. Sneeuwscooteren krijgt hier een hele andere dimensie: in plaats van het bochtenwerk in de bossen, scheur je met hoge snelheid over de uitgestrekte ijsvlaktes van deze bevroren zee. Liever niet zelf sturen? Stap dan op de hovercraft en glijdt met hoge snelheid over het ijs naar de hoge bergen pakijs aan de rand van de archipel. Nog meer ijs zie je in het wereldberoemde IJshotel Jukkasjärvi met prachtig gebeeldhouwde kamers. Je kunt er eten vanaf borden van ijs, drinken uit glazen van ijs en slapen op een bed van ijs.

ijshotel zweden 

3. Een rijke historie

Zweden heeft een bewogen en rijke geschiedenis. Voordat Zweden het vredige en neutrale land werd zoals wij het nu kennen, stond het eerst bekend om z'n roofzuchtige Vikingen. Veel historische locaties, kastelen, houten kerken en oude steden zijn bewaard gebleven. Het pittoreske dorp Gammelstad in Luleå is met zijn 15e-eeuwse stenen kerk en middeleeuwse straatjes niet voor niets UNESCO Werelderfgoed. In Zweeds Lapland leven nog zo'n 20.000 Sami, de oorspronkelijke bewoners van Lapland, veel meer dan in Finland. Grote kans dat je bij een Sami familie te gast bent en kennis maakt met hun unieke cultuur, handwerk en tradities.

noord zweden 

4. Lekker eten

Lekker eten is een van de grootste hobby's van de Zweden. Een paar keer per dag nemen ze de tijd voor een 'fika-moment', koffie met iets lekkers. Heel Zweden bakt, dus als het even kan zijn er verse kaneelbroodjes of een lekkere wafel. Nordic Food is hip en happening en dan hebben we het niet alleen over de Zweedse gehaktballetjes! In Zweeds Lapland komen de beste producten rechtstreeks uit de natuur dus het eten is altijd vers, duurzaam en puur van smaak. Vanuit Kukkolaforsen Lodge word je tijdens het sneeuwschoenwandelen en de husky- en sneeuwscootersafari getrakteerd op een heerlijke outdoor lunch maar je gaat ook zelf aan de slag met 'wild food': tijdens het ijsvissen vang je zelf een maaltje vis om het daarna te gaan grillen en tijdens een kookworkshop in een Lapse hut kook je zelf een heerlijk maal op het houtvuur, precies zoals de Sami vroegen deden.

zweeds lapland vakantie 

5. Sfeer en traditie

Het knusse rood van de huizen steekt scherp af tegen het wit van de sneeuw. Overal sieren deze roodgeschilderde huizen met witte ramen het landschap. De Zweden zijn dol op tradities met licht, warmte en lekker eten. ''Välkommen", staat er op het bordje voor de deur. Binnen brandt de kachel en worden verse kaneelbroodjes gebakken. In het noorden van Zweden is de winter daardoor extra sfeervol. Ervaar de gastvrijheid tijdens Sneeuwavontuur Rajamaa Lodge.

zweeds lapland winter 

Vakantie Zweeds Lapland boeken

Voigt Travel heeft een groot aanbod met reizen in de winter naar Zweeds Lapland. Bekijk onze prachtige reizen waarbij Zweeds Lapland is inbegrepen door gebruik te maken van de Zoek & Boek (verfijn je zoekopdracht) of ga naar onze overzichtspagina voor Zweeds Lapland.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel