Wat is de beste plek voor het noorderlicht in Lapland?
Noorderlicht in Lapland

Wat is de beste plek voor het noorderlicht in Lapland?

Ga je naar Lapland op vakantie? Dan hoop je natuurlijk een glimp op te vangen van het noorderlicht. Maar wat is nou de beste plek om het noorderlicht te zien in Lapland? Allereerst een fabel uit de wereld helpen: in Lapland maakt het niet uit waar je zit, het noorderlicht is in heel Lapland zichtbaar. Er wordt wel eens gezegd dat je daarvoor zo noordelijk mogelijk moet zitten, maar dat is niet waar! Wel zijn er een paar ingrediënten nodig om het fenomeen daadwerkelijk waar te kunnen nemen.

Het noorderlicht ontstaat door elektrisch geladen deeltjes die door de zon de ruimte in worden geslingerd. Deze deeltjes komen in aanraking met onze atmosfeer en de gassen die daar vrijkomen, stralen licht uit. Om het noorderlicht te zien is het dus allereerst een voorwaarde dat er zonneactiviteit is. Ook mag er geen dichte bewolking zijn en moet je uit de buurt blijven van lichtvervuiling, zoals bijvoorbeeld van een stad of (groot) dorp. Maar wat is nu de beste plek om zo veel mogelijk kans te maken op het zien van het noorderlicht? Wij geven je graag 4 tips.
 

1. Verblijf in 'the middle of nowhere'

Wanneer je in een skidorp als Ruka-Kuusamo of Levi verblijft, dan heb je automatisch last van lichtvervuiling. Niet alleen het dorp is verlicht, ook de skipistes zijn tot laat geopend. Heb je een vakantie naar één van deze dorpen geboekt, dan kun je het noorderlicht gelukkig aan de rand van het dorp te bewonderen. Gelukkig zijn de afstanden klein en ben je in no time in 'the middle of nowhere'. Wil je het noorderlicht kunnen zien vanuit je appartement of bungalow, boek dan een reis naar een kleine bestemming. Enkele goede voorbeelden zijn Kiruna in Zweeds Lapland of Luosto.

beste plekken noorderlicht 

2. Vermijd bergen

Een verblijf in de bergen is ontzettend leuk, zeker als je op zoek bent naar een reis met fenomenale uitzichten. Het verkleint echter wel de kans op het zien van het noorderlicht. Vaak blijven wolken met sneeuw langer rondom de berg hangen dan in een vlakke regio, waardoor het weer vaker bewolkt is. Om het noorderlicht te zien, dient het zo helder te zijn dat je de sterren goed ziet en de bewolking hindert dit zicht.
 

3. Verblijf in de buurt van een meer

Op een meer heb je een goede kans op het zien van het noorderlicht. Je hebt zo een open kijk op de hemel en geen hinder van bijvoorbeeld grote bomen of huizen. Ook is het weer op een groot meer vaak iets constanter dan bijvoorbeeld in de bergen. Voorbeelden van goede locaties en Lapland reizen met een meer in de nabijheid zijn Sneeuwavontuur Inari en Sneeuwavontuur Ylläshumina.

beste plek noorderlicht 

4. Uniek beeld

Ben je op zoek naar een unieke bestemming in Lapland om het noorderlicht te fotograferen? Verblijf een week lang in Iisakki Village en fotografeer het noorderlicht vanuit je bed! Hier overnacht je namelijk 7 nachten in een glazen villa. Je kunt in slaap vallen onder een met het noorderlicht en sterren bezaaide hemel. Een andere prachtige plek voor een optimale noorderlichtbeleving is de Aurora View Suite in Iso Syöte. Vanuit je bed of privé jacuzzi kijk je uit over de heuvelachtige bossen rondom Iso Syöte - en je kunt meteen het noorderlicht bewonderen! Kies voor een weekend of midweek Lapland plezier. 

Wist je dat de herfstperiode, die loopt van halverwege augustus tot eind september, ideaal is voor mooie noorderlicht foto's? Tijdens dit seizoen, de Ruska genoemd, weerkaatst het noorderlicht in de nog niet bevroren meren. Zo zie je het noorderlicht twee keer: zowel boven je als recht voor je. Het levert prachtige beelden op. 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel