Elanden spotten in de winter in Zweden
Elanden spotten in Zweden

Elanden spotten in de winter in Zweden

Elanden spot je ‘s winters gewoon in Europa, waaronder in Zweden en Finland. Deze dieren verspreiden zich over het hele noordelijke halfrond en komen dus ook voor in Scandinavië. In Zweden leven de meeste elanden. Op deze pagina lees je meer over elanden en vertellen we je waar je het beste elanden in Zweden kunt spotten.

elanden spotten zweden 

Is het een eland of is het een rendier?!

Elanden en rendieren worden tijdens een vakantie in Scandinavië wel eens met elkaar verward. Niet wanneer reizigers daadwerkelijk de dieren zien, maar van tevoren. Als je een eland in het wild ziet, en al een rendier in het echt ontmoet hebt, is het al snel duidelijk met welk van de twee je te maken hebt. Het ligt namelijk aan hoe groot een eland en hoe groot een rendier is. Elanden zijn enorme dieren. Ze zijn net zo groot als een paard. We kunnen je verzekeren dat het super veel indruk maakt als je zo’n dier tussen de bomen ziet staan.

Elanden herken je verder aan de brede overhangende bovenlip en de lange oren. Daarnaast heeft een eland altijd een huidzakje onder de kin hangen. Dit zakje is bedekt met lange haren. Het gewei lijkt op een plaat en bestaat dus niet uit ‘takken’. Zo’n gewei wordt ook wel een schoffelgewei genoemd. Alleen mannetjeselanden hebben zo’n gewei. En dit gewei kan wel tot twee meter breed worden!

etende elanden in hun yard 

Wat is de beste periode om een eland te spotten?

Elanden kun je zowel in de zomer als in de winter spotten. In de winter vallen ze meer op, omdat hun vacht behoorlijk afsteekt bij de witte sneeuw. Daarnaast komen ze in de winter samen om een yard te vormen, een beschutte plek onder hoge bomen en vlakbij struiken waar ze de sneeuw plat maken en de winterperiode doorbrengen. Weet een gids eenmaal waar zo’n yard is, dan kan hij of zij jou makkelijker naar een plekje in de buurt van zo’n yard brengen. Op gepaste afstand natuurlijk, zodat je de dieren niet stoort en ze hun natuurlijke gedrag kunnen blijven vertonen.

Elanden zijn de hele dag door actief, maar ze verstoppen zich meer bij daglicht. De kans is daarom het grootst dat je ze ziet wanneer het donker is. Of beter gezegd: in de schemering, want dan gaan ze op zoek naar waterplanten, bladeren, takken, scheuten en boomschors om te eten. Wist je dat elanden ook kunnen zwemmen? Ze kunnen tot vijf meter diep duiken! Let dus langs de kades, in meren en in rivieren op of je een eland ziet.
hoe ziet een eland er uit 
Wanneer de vrouwtjes hun kinderen achterlaten (na twee jaar, in de vroege zomer, wanneer ze seksueel volwassen zijn) is het ook een stuk makkelijker om elanden te spotten. Veel jonge elanden zijn nog onervaren en zoeken eerder mensen op. Het kan voorkomen dat je een eland langs de weg ziet staan. Of er eentje de weg ziet oversteken. Niet voor niets staan er in Scandinavië vaak borden met ‘pas op voor elanden’ langs de weg.

In Zweden gelden strenge regels en mag er maar een korte periode per jaar op de dieren gejaagd worden. Daarom spot je in Zweden makkelijker elanden dan in de andere Scandinavische landen.

spot elanden in zweden waar daar wordt minimaal op ze gejaagd 

Waar spot je elanden in Zweden?

Elanden kun je in heel Zweden spotten, als er maar bos is. Het zuiden van Zweden is de minst goede plek, want daar heb je veel steden. Vanaf ongeveer de regio Dalarna is het goed mogelijk dat je een eland in het wild tegenkomt. Tijdens excursies letten de (wildernis)gidsen extra goed op sporen van elanden: van pootafdrukken tot afgekauwde boomschorsen. Een sneeuwschoenwandeling of huskysafari is daarom dubbel leuk, want het kan zomaar zijn dat je een eland tussen de bossen ziet staan!

Omdat je dus vanaf Dalarna tot aan de grens in het noorden met Noorwegen en Finland elanden kunt tegenkomen, zijn er geen specifieke plekken waar je elanden spot. Er zijn wel plekken waar je de kans vergroot om ze te zien. En op een aantal plekken is de kans zelfs 100% dat je ze ziet. We hebben onze favoriete plekken voor je op een rijtje gezet.

Moose Camp Jutis
n Zweeds Lapland, vlakbij het merengebied van Arjeplog, ligt het dorpje Jutis. Hier heeft de Nederlandse Guido van den Berg het Moose Camp Jutis opgezet. Met Guido kun je op elandsafari gaan. ‘s Zomers kayak je over de rivieren op zoek naar zwemmende elanden en ‘s winters ga je op sneeuwschoenen op pad.
waar spot je elanden 
Cape Wild
In het hart van Zweeds Lapland, op tien kilometer afstand van Luleå, ligt eland- en rendierpark Cape Wild. Hier wonen de vier elanden Zigge, Zebbe, Zaga en Udda en het rendier Sven met zijn zes vrouwen. Zowel elanden als rendieren zijn sociale wezens en hechten zich snel aan mensen. Daarom zijn de verzorgers van Cape Wild elke dag in de weer om de dieren te verzorgen en te vermaken. Als reiziger kun je de elanden en rendieren ook van dichtbij bewonderen. Vooral Zigge, Zebbe en Zaga staan open voor een ontmoeting. Ze houden enorm van appels, bananen en wortels dus zet je schrap en schotel ze wat lekkers voor. Verder vertellen ze je hier met veel enthousiasme over de koning van het Scandinavische bos.

Öjvallberget
Het Duitse echtpaar Irma en Detlef ruilden hun leven in Duitsland in voor een leven in de witte wondere wereld van Fins Lapland. Toen zij de kans kregen om een elandpark en huskyboerderij in Dalarna over te nemen, twijfelden ze daar geen moment over. Tegenwoordig zorgen Irma en Detlef met veel liefde voor hun elanden en husky's. Als reiziger kun je een bezoekje brengen aan het park. Je ontmoet hier niet alleen elanden en husky's: er leven ook rendieren en wolven!

Camp Ripan
In het noordelijkste puntje van Zweeds Lapland kun je vanaf de rug van een paard op elandsafari! Camp Ripan, een ecolodge in Kiruna, is de startplek van dit avontuur. De zoektocht vindt plaats in het bos. De kans is veel groter dat je elanden ziet dan wanneer je lopend of met de auto bent. Elanden zien paarden als soortgenoten en daarom komen ze veel dichterbij.

elanden spotten op de rug van een paard zweden 

Elandsafari in Zweden boeken

Wil je een elandsafari doen of een elandpark bezoeken tijdens je vakantie in winters Zweden? Bekijk onze reizen naar Zweeds Lapland en Midden-Zweden en neem contact op met onze reisspecialisten