Hoelang is het licht in Lapland?
Lichturen Lapland

Hoelang is het licht in Lapland?

Van urendurende dagen vol daglicht tot dagen waar de zon niet eens boven de horizon verschijnt: Lapland kent een verscheidenheid aan lichturen. Daarom wordt ons terecht gevraagd hoelang het licht is in Lapland. In dit artikel geven we antwoord op deze vraag en we leggen je uit wat de voordelen zijn van ieder type licht. Lees verder en ontdek je favoriete Lapland licht!

hoe lang is het licht in lapland 

Waarom is er zo'n groot verschil in lichturen in Lapland?

Hoe verder je op deze aardbol van de Evenaar af zit, hoe groter het verschil is in lichturen tussen de zomer en de winter. Op deze plekken verandert het aantal lichturen met de dag een stuk sneller. In een land dat onder de Evenaar ligt, zoals Oeganda, gaat de zon het hele jaar rond het zelfde tijdstip onder. In Lapland is dit verschi  als dag en nacht. Letterlijk, want van eind mei t/m halverwege augustus is het hier 24 uur licht terwijl je je in de decembermaand in de donkerte waant. 

Laten we dit fenomeen kort verklaren: in precies één jaar draait de aarde een baan om de zon heen. In die baan maakt de aarde een hoek van 23,5 graden. Dat veroorzaakt de seizoenen. In Nederland en België is er een duidelijk verschil tussen winter, lente, zomer en herfst en maar in sommige landen is het alleen winter en zomer. Omdat de aarde dus niet recht staat maar 23,5 graden is gekanteld, krijgt het noordelijk halfrond in de zomer meer zonlicht en in de winter minder zonlicht. De stand van de aarde, en de baan die de aarde om de zon draait, heeft dus effect op de hoeveelheid licht op een dag. 

hoe lang licht in lapland in de zomer 

Hierboven zie je een plaatje van de aarde wanneer het op het noorderlijk halfrond zomer is. Je ziet dat in hartje zomer volop zonlicht op het noorden valt.

hoe lang licht in lapland in de winter 

Het plaatje hierboven schetst de winter in het zuidelijk halfrond. Daar zie je dat zonlicht het noorden van de planeet niet bereikt.

Dit betekent dat het op 23 december de zon in Rovaniemi om 11:08 uur opkomt en om 13:23 uur ondergaat. Vanaf 6 juni is het tot en met halverwege juli 24 uur licht. Het is dus nooit 24 uur donker in Lapland maar wel 24 uur lang licht.

Lichturen in Lapland in de winter: de kaamos en het noorderlicht

Wanneer de dagen kort zijn en de zon bijna niet boven de horizon verschijnt, ontstaat de kaamos: een Fins woord dat deze schemerige periode aanduidt. Een mysterieus verschijnsel dat vooral voor fotografieliefhebbers en noorderlichtspotters een verademing is. De kleuren en diversiteit aan licht leveren mooie plaatjes op en het noorderlicht krijgt heel veel kans om zich te laten zien. Tijdens kerst is het extra leuk om in Lapland te zijn, want dan wordt alles verlicht met lantaarns en fakkels. Naast dat de zon zelfs in deze periode een aantal uur boven de horizon verschijnt, zorgt de witte kleur van de sneeuw voor heel veel licht. Daardoor zijn de donkere dagen in het sprookjesachtige noorden ontzettend magisch.
noorderlicht in Lapland 
De kaamos begint halverwege december en eindigt begin januari. In het meest noorderlijke puntje van Finland, tegen Noorwegen aan, duurt de kaamos bijna twee maanden. Meer naar het zuiden, rondom Rovaniemi en Kuusamo, is de kaamos periode een aantal weken lang. In het zuiden en midden van Lapland heb je daardoor eind januari alweer bijna zes uur daglicht. In eind februari lengen de dagen tot bijna tien uur daglicht en halverwege maart zit je op twaalf uur daglicht. Zo zie je hoe snel het verandert.

kaamos lapland 

 


Lichturen in Lapland in de zomer: de middernachtzon

In de zomer krijgt Lapland een 'overdosis' aan licht. Het tegenovergestelde van de kaamosperiode is de namelijk middernachtzon: de zon die 24 uur lang aan de hemel staat en hooguit de horizon aantikt als een bal in een computerspelletje. Deze periode staat voor energie en actie. Je kunt doorgaan tot wanneer je wil. Kanoën om 11 uur 's avonds, op de saunaraft om 2 uur 's nachts of de hele nacht opblijven en buiten bij je tent of caravan genieten van het kampvuur. In de Noord-Europese zomer kan dat allemaal. Natuurlijk word je moe als je niet slaapt en zoals we weten is slapen nodig om weer nieuwe energie te krijgen. Daarom is het belangrijk om kamers te verduisteren. Wij adviseren reizigers altijd een slaapmasker mee te nemen. Maar in veel hotels en bungalows liggen slaapmaskers klaar. Ze zijn het in het Pure Noorden immers gewend.
middernachtzon sauna lapland 
De middernachtzon duurt in Lapland van begin juni tot halverwege juli. Op Spitsbergen begint de middernachtzon al in april en eindigt 'ie eind augustus.

middernachtzon kano lapland 

 


De herfst van Lapland: de ruska

Naast de kaamos en de middernachtzon is er ook nog de ruska. Dit is de herfstperiode van Lapland. Vaak wordt de vergelijking gemaakt met de Amerikaanse Indian Summer. En dat is terecht, want dit seizoen is enorm kleurrijk. Bomen kleuren oranje en geel, struiken worden rood en overal groeien de lekkerste bessen en paddenstoelen. Deze periode is daarom super geschikt voor reizigers die houden van fotografie en van eten. Extra leuk aan de ruska is dat het een goede periode is om het noorderlicht te zien. Dat weten niet heel veel mensen! Ooit een foto gezien van noorderlicht dat reflecteert in een kraakhelder meer?

De ruska start aan het einde van augustus en eindigt begin oktober. 

ruska lapland 

Vakantie Lapland boeken

Wat lijkt jou de leukste periode om naar Lapland te gaan? Bekijk onze reizen en selecteer je favoriete seizoen.