Waar en wanneer noorderlicht?
Noorderlicht spotten in Lapland

Waar en wanneer noorderlicht?

Het noorderlicht is en blijft een natuurverschijnsel en daarom is het altijd een verrassing of het noorderlicht zich in Zweden, Finland of Noorwegen laat zien. Er zijn wel een aantal factoren waarmee je de kansen vergroot om het noorderlicht in Lapland te zien. Een beste periode aanduiden is niet eenvoudig, maar we geven je graag een zetje in de juiste richting voor de beste periode van het noorderlicht.

Allereerst helpen we een fabel uit de wereld: het hoeft niet koud te zijn om het noorderlicht waar te nemen. Het natuurfenomeen wordt veroorzaakt door geladen deeltjes van de zon. De temperatuur heeft daar geen invloed op. Het kan dus net zo goed -25 graden zijn als +25 graden.

Maar wat heeft wel invloed op de noorderlicht verwachting? Allereerst moet het buiten donker zijn. Zodra in het Pure Noorden de duisternis invalt, kan het noorderlicht zich laten zien. In Lapland kan dat dus in de wintermaanden al om 14.00 uur zijn. In Lapland maakt het niet uit hoe noordelijk je bent. In Noord-Zweden en -Finland is de kans op het noorderlicht net zo groot als in Zuid-Lapland. Zorg ervoor dat je op een plek bent waar je geen last hebt van ‘lichtvervuiling’. Ga dus bijvoorbeeld het bos in, weg van de verlichting van het dorp. Lees hier meer tips.
 

 

Noorderlicht verwachting in Finland en Zweden

Hoewel het dus altijd een verrassing blijft of het noorderlicht te zien is, kan je de kans op het noorderlicht nóg meer vergroten dankzij onze noorderlicht expert Ruben Weytjens. Hij maakt gebruik van apparatuur waarmee hij de komst van het noorderlicht kan voorspellen. In de speciale NoorderlichtApp van Voigt Travel worden tussen september en maart dagelijks noorderlicht verwachtingen voor Zweeds en Fins Lapland en Noord-Noorwegen gepresenteerd. Download dus snel de gratis NoorderlichtApp.
 

De noorderlicht kans, nader verklaard!

Wij gebruiken bij de noorderlichtkrachten de Schaal van Voigt. Hieronder legt Ruben in een tutorial uit hoe je deze schaal kunt interpreteren.
 

 

Wil je echt alles lezen over de noorderlicht kansen? Voor meer informatie en feiten over het noorderlicht ga je naar onze speciale website: noorderlicht.nl
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel