Reisinformatie Äkäslompolo
Äkäslompolo

Reisinformatie Äkäslompolo

Het dorpje Äkäslompolo (onderdeel van de gemeente Kolari), dateert uit 1748. Het uitgestrekte en rustige plaatsje ligt ten noorden van Ylläs en telt amper 500 inwoners. Het wordt omgeven door een bosrijke omgeving en ligt vlakbij het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park. Het park bestaat uit een meer dan 100 kilometer lange keten van bergruggen, ook wel tunturi’s genoemd. De hoogste berg in dit gebied meet 807 meter. In de buurt Äkäslompolo ligt de 735 meter hoge berg Ylläs, met het hoogst gelegen skigebied van Lapland.
In Äkäslompolo heb je een grote kans om het magische Noorderlicht waar te nemen, als de omstandigheden goed zijn. Maar… het blijft natuur! Om een beetje te helpen brandt de straatverlichting niet in Äkäslompolo van 22.00-06.00 uur in de periode oktober tot februari. Omdat er minder lichtbronnen zijn, bestaat de kans om het Noorderlicht ‘gewoon’ in het dorp te bekijken.
 


 

Äkäslompolo bungalows

De originele houten vakantiebungalows staan verspreid door Äkäslompolo. De woningen zijn vrijstaand. Qua bouwstijl en inrichting zijn de vakantiebungalows verschillend, maar de woningen beschikken over dezelfde faciliteiten en voorzieningen. Bekijk alle bungalows in Äkäslompolo.
 

Vervoer

Dorp en wintersportgebied zijn bereikbaar per skibus. Deze bus rijdt tijdens de openingstijden van de skiliften (1x per uur). Skibus Äkäslompolo naar Ylläsjärvi enkele keren per dag.
Huurauto: je kunt een auto huren voor een week. Je haalt de auto op bij het vliegveld van Kittilä en levert de auto daar ook weer in. Tarief circa 445 euro per week voor een kleine personenauto (type VW Polo of gelijkwaardig).
Taxi’s zijn beschikbaar en rijden volgens een kilometer standaardprijs. Er is een 24-uurs taxiservice: Ylläs Region Taxi Services. Tel. +358 200 718 00
Transfer vanaf/naar het vliegveld van Kittilä. Transfertijd circa 45 minuten.
 

Geldautomaat

De Finse munt is de Euro. Pinnen met Nederlandse bank- of giropas (voorzien van het logo Maestro, Eurocheque, Cirrus Eurocard/Mastercard) is mogelijk bij de meeste OTTO of NOSTO geldautomaten. In de plaatselijke supermarkt kun je bij een OTTO automaat geld pinnen. Creditcards worden bijna overal in Finland geaccepteerd.
 

Boodschappen/winkelen

In het centrum van Äkäslompolo vind je het Jounin Kauppa Shopping Centre, met een grote supermarkt, een aantal winkels en een apotheek. Café Routa is leuk voor een bakje koffie en gebak. Afhankelijk van de plaats van uw woningen variëren de afstanden hier naar toe van 250 meter tot 2.5 kilometer (wandelpad en loipe).
Souvenirs zijn verkrijgbaar bij Mailan Putiikki en Wanha Jouni (vlakbij de supermarkt) of bij Wood Jewel, waar je een ‘kuksa’ (Fins voor een houten drinkbeker, een traditioneel souvenir van Lapland), poppen in Sami klederdracht, messen, sieraden en voorwerpen gemaakt van rendiergeweien kunt kopen.
 

Restaurants

De volgende mogelijkheden: Restaurant Poro, restaurant Tower, Julli’s Bar, restaurant Rouhe en het restaurant van hotel Ylläshumina. Voor alle duidelijkheid: er zijn nog meer restaurants en eetgelegenheden.
 

Uitgaan

Als je ’s avonds nog wilt gaan stappen, is Pub Selvä Pyy, Joiku Pub (met karaoke), Ylläshumina (dancing & karaoke), Äkäshotelli (disco) en restaurant Tower mogelijk iets voor jou.
 

Winteractiviteiten

Alpineskiën, snowboarden, langlaufen, sneeuwscooter safari’s, safari’s met de hondenslede of de rendierslede, wandelen met sneeuwschoenen, paardrijden in de sneeuw, Noorderlicht fotosafari’s.
 

Attracties/cultuur in en rond Äkäslompolo

• Breng een bezoekje aan het Kellokas Visitor Centre dat een fraai beeld geeft van het Pallas-Yllästunturi Nationaal Park. Bijvoorbeeld door expositie Meän elämää (Ons leven) en een expositie over bosbouw. Verder is er een bioscoop met filmvoorstellingen en een cafetaria. Ook kun je hier toeristische informatie krijgen.
Snow Village in Lainio (tussen Levi en Ylläs). Een enorme ‘constructie’ die is gemaakt van sneeuw en ijs. Snow Village heeft een restaurant, een hotel en talloze sculpturen die uit ijs zijn vervaardigd. Elk jaar wordt Snow Village opnieuw opgetrokken. (Mogelijkheid: excursie per bus of met de sneeuwscooter)
Navettagalleria in Kolari, gevestigd in een boerderij die in de jaren ’50 is opgetrokken. Laat je verrassen door de wereld die poppenmaakster Lea Kaulanen heeft gecreëerd. Galerie, winkel met huisvlijtproducten en een gezellig cafetaria waar zelfgemaakt gebak wordt gepresenteerd.
 

Toeristische informatie

• Receptie Destination Lapland
• Kellokas Visitor Centre www.nationalparks.fi/yllastunturivisitorcentre

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel