Wintersport in Lapland: 10 redenen om te gaan
Wintersport in Lapland

Wintersport in Lapland: 10 redenen om te gaan

Zat van het massatoerisme in de Alpenlanden en op zoek naar een originele bestemming waar je niet voor iedere lift in de rij hoeft te staan? Wintersport in Lapland is een beleving die met niets te vergelijken is. Wij geven je 10 redenen waarom een wintersportreis naar met name Fins en Zweeds Lapland fantastisch is. Heb je de smaak te pakken? Neem ook eens een kijkje op onze pagina met tips voor wintersport Lapland.
 

1. Meer dan alleen skiën

Alleen naar Lapland voor een skivakantie? Dan ben je waarschijnlijk één van de weinigen. Wat wintersport in Lapland juist zo interessant maakt, is dat je skiën kunt combineren met andere leuke safari’s. In Lapland kun je bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de rendierboerderij en prachtige huskysafari’s maken. Je bestuurt zelf de slee en de 6 tot 8 honden. Of kies je voor meer paardenkrachten en stap je op de sneeuwscooter?

husky safari lapland 

2. Rustige skipistes en geen wachtrijen

De skigebieden in Lapland zijn klein, maar bang voor overvolle skipistes hoef je niet te zijn. Juist de combinatie van wintersport en heerlijke typische Lapse safari’s zorgt ervoor dat het nooit druk is op de pistes. Zelfs in het hoogseizoen is het dus mogelijk dat je een piste vrijwel voor je alleen hebt. Ook lange wachtrijen bij de skiliften (zowel stoeltjesliften als sleepliften) kent men niet. Dus na de afdaling meteen weer omhoog. Heerlijk toch?

wintersport ruka lapland 

3. Uitermate geschikt voor kinderen

Vanwege de rustige pistes en kleine skigebieden is wintersport in Lapland erg geschikt voor gezinnen met kinderen. In het hoogseizoen in de grotere skigebieden – voor Lapse begrippen – is het bovendien mogelijk om kinderen in te schrijven voor skiklasjes. Is het niet cool dat uw kinderen later kunnen vertellen dat ze hebben leren skiën in Lapland?!

wintersport kinderen lapland 

4. Blauwe, rode en zwarte skipistes

Wintersport in Finland is niet alleen geschikt voor kinderen, ook voor beginners is het een ideale bestemming. De pistes zijn niet alleen rustig, er zijn ook veel relatief eenvoudige afdalingen. Maar ook voor gevorderden is er voldoende uitdaging op de rode en zwarte pistes. De lengte is uiteraard korter dan in de Alpen, maar in de grotere gebieden kun je je makkelijk een hele dag vermaken.

snowboarden yllas lapland 

5. Budgettip: ga langlaufen

In Nederland en België is de sport tamelijk onbekend. Maar in Scandinavië is langlaufen erg populair. Zo ook in Lapland, waar je geweldige langlauftochten kunt maken. Op langlaufski’s ervaar je de stilte van Winterwonderland in optima forma. Het is bovendien een relatief goedkope sport. Het huren van de ski’s kost weinig en met een rugzak vol eten en drinken kun je picknicken waar je wilt. Misschien kom je onderweg wel een hutje tegen waar je heerlijk rond een kampvuur kunt zitten.

langlaufen saariselka lapland 

6. Sleetje rijden

Sleetje rijden kan met husky’s en met rendieren. Maar sleetje rijden kan ook zonder dieren. In Lapland zijn er in verschillende wintersportplaatsen zelfs speciale afdalingen gecreëerd waar je met een slee van de berg af kan. Dat kan met een traditionele Hollandse slee, die je gratis mee mag nemen in het vliegtuig, maar ter plaatse kunnen er ook sledes worden gehuurd. Bij sommige accommodaties staat er zelfs al één voor je klaar.

slee finland winter 

7. Wintersport in de avonduren

De dagen in Lapland zijn toch kort, dus skiën kan zeker maar een paar uurtjes? Nee hoor, in Lapland skiën is pas echt leuk als het donker wordt. Dan sluiten ze de liften niet, maar gaat de verlichting gewoon aan waarmee alle skipistes worden verlicht. Daarom kan er in veel skigebieden tot ’s avonds laat geskied worden. Dus ook als je overdag een andere safari heeft gedaan, kun je daarna nog de ski’s onderbinden.

wintersport lapland ruka 

8. Materiaal gratis mee in het vliegtuig

In ieder skigebied in Lapland is het mogelijk om goed materiaal te huren. Van ski’s en helmen tot snowboards en brillen. Maar waarom huren als je zelf al skimateriaal thuis heeft? Bij Voigt Travel kun je gratis je ski’s meenemen in het vliegtuig. Een handige extra. Zo kun je ook in Lapland gewoon met uw eigen vertrouwde spullen de berg af.

wintersport iso syote lapland 

9. Bijzondere overnachtingsplekken

Je kunt tijdens uw wintersportreis in Lapland in een appartement slapen, of in een bungalow. Maar dat kan in de Alpen ook. Wat Lapland zo leuk maakt is dat je optioneel ook hele bijzondere overnachtingsplekken kunt boeken. Slaap bijvoorbeeld een nachtje in een iglo van ijs, of in een aurora cabin vanwaar je de hele nacht naar de sterren en het noorderlicht kunt kijken. Uiteraard heb je bij ieder verblijf een privé sauna, zoals dat hoort in Zweden en Finland.

iglo lapland 

10. Après-ski anders dan in de Alpen

Wat die privé sauna betreft, dat is tevens onderdeel van de après-ski cultuur in Finland en Zweden. Na afloop van een middagje skiën duiken Finnen en Zweden graag de sauna in. Of een ijswak. Maar niet voordat ze karaoke hebben gezongen. Finnen en Zweden staan bekend om hun gesloten karakter, maar met een paar glazen alcohol is daar niets van te merken. Vooral in het hoogseizoen en in de weekenden zijn de kroegen en discotheken aan de voet van de piste erg vol.

apres ski salla lapland 

Overtuigd? Wintersport in Lapland kan op verschillende bestemmingen. Voigt Travel maakt onderscheid in gebieden. Ben je op zoek naar een kleinschalige bestemming in de middle of nowhere, kijk dan naar ons Winterwonderland aanbod. Vind je après-ski en vertier in de avond belangrijk, dan moet je een kijkje nemen bij onze reizen in de categorie Avontuur.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel