Wintersport Björkliden en Riksgränsen in Zweeds Lapland
Wintersport Lapland

Wintersport Björkliden en Riksgränsen in Zweeds Lapland

Skiën of snowboarden boven de poolcirkel: dat kan! Als je denkt dat het eind maart echt gedaan is met het skiseizoen heb je het mis. Er is een wintersportoord in Europa dat dan pas net de deuren heeft geopend en ook voorlopig nog wel even doorgaat. Skigebieden Riksgränsen en Björkliden, één van de meest noordelijke skigebieden van Zweden. Deze gebieden zijn beroemd vanwege de sneeuwzekerheid en het adembenemende landschap. Het eerste wat opvalt is het geweldige uitzicht op de Zweedse bergen en meren.

De bijzondere ligging van deze gebieden maakt wintersport uitzonderlijk. Skigebied Björkliden en skigebied Riksgränsen liggen namelijk in Zweeds Lapland, vlakbij de Noord-Noorse grens op ongeveer 1500 kilometer afstand van Stockholm. De poolcirkel ben je dan al zo’n 200 kilometer gepasseerd. Dan begrijp je waarschijnlijk meteen waarom dit gebied niet in alle wintermaanden open is: veel te donker en koud! Daarom gaat het gebied pas open in februari - maart. Tot ongeveer eind mei kan je dan genieten van de besneeuwde bergen. De liften blijven tot half één ’s nachts open en een verlichte piste is niet nodig, want de zon gaat dan pas onder. Bovendien gaat het gebied tijdens midzomer (21 juni) nog een paar dagen open voor het Midsommar-skiën. Het blijft dan de hele dag én nacht licht. Hoe gaaf is dat?
 


 

bjorkliden riksgransen wintersport 

Björkliden

Skigebied Björkliden is een mooi familiegebied. Het aanbod voor kinderlessen en kinderoppas zorgen ervoor dat ouders ook zelf op pad kunnen. Dankzij de goede sneeuw is freeriden geen probleem in Björkliden. Tussen de skipistes heb je al voldoende mogelijkheden en lawinegevaarlijke hellingen zijn afgezet. Daarnaast zou het geen Zweeds skigebied zijn als je hier niet kon langlaufen. Het gebied heeft meerdere langlaufloipes van zo’n tien kilometer. In totaal ongeveer zo’n zestig kilometer in de directe omgeving. Après-ski is daarentegen niet enorm populair in dit gebied.
 

Riksgränsen

Het Riksgränsen skigebied is meer voor de avonturiers. Het is niet onwijs groot met 29 pistes, maar door de ongekende hoeveelheden sneeuw zijn de off-pistemogelijkheden eindeloos. Door de ligging kun je op je ski’s of snowboard de grens oversteken naar Noorwegen en even later weer terugkeren naar Zweden. De ligging is sowieso bijzonder. De Atlantische Oceaan is nog geen 20 kilometer verderop. Een unieke belevenis hier is het helikopterskiën.
 

Wintersport Björkliden en Riksgränsen in cijfers

Björkliden

 • Laagste punt: 420 meter
 • Hoogste punt: 1.228 meter
 • Totaal aantal km skipistes: 15 km (40% blauw, 47% rood en 13% zwart)
 • Aantal liften: 1 stoeltjeslift, 4 sleepliften
 • Langlaufloipes: 60 km
 • Skiverhuur: aanwezig
 • Skiles: aanwezig (ook voor kinderen)

Klik op de kaart voor een grote versie

skipiste bjorkliden lapland

 

Riksgränsen

 • Laagste punt: 500 meter
 • Hoogste punt: 910 meter
 • Totaal aantal skipistes: 21 km (10% groen, 38% blauw, 48% rood en 4% zwart)
 • Aantal liften: 2 stoeltjesliften, 4 sleepliften
 • Skiverhuur: aanwezig
 • Skiles: aanwezig (ook voor kinderen)

Klik op de kaart voor een grote versie

skipiste riksgransen lapland

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel