Wat te doen in Rovaniemi?
Top 5 bezienswaardigheden
in Kiruna

Wat is er te doen in Kiruna in Zweeds Lapland?

In het noorden van Zweden vind je Kiruna. Sterker nog, het is de meest noordelijk gelegen stad van het land én hij heeft de hoogste berg van het land, de Kebnekaise. En met haar prachtige omgeving die bij uitstek in de winter mooi is, is dit een goede keuze voor een vakantie Lapland. Lees hieronder wat er te doen is in Kiruna in Zweeds Lapland!

1. De kerk van Kiruna

Kerken in Scandinavië zijn vaak andere koek dan je gewend bent. Zo ook bij de Kerk van Kiruna, de Kiruna Kyrka, en deze behoort zeker tot een van de mooiste bouwwerken van het land! De kerk is in 1916 opgebouwd en je ziet duidelijk de invloed van de Samische hutten terug. Ook zie je invloeden van bijzondere houtarchictuur en wat Noorse invloeden. Neem zeker een kijkje, want over 30 jaar kan hij zomaar ergens anders staan! De stad Kiruna moet namelijk worden verplaatst doordat de grond wegzakt door de mijnbouw.

2. Aurora Sky Station

Je vindt Aurora Sky Station iets buiten Kiruna, in Abisko, maar het is helemaal de moeite waard om hier naartoe te gaan! Dit is namelijk een van de mooiste plekken om het noorderlicht te spotten in de wintermaanden. Natuurlijk blijft het een natuurverschijnsel en kunnen we je nooit garanderen dat je het noorderlicht gaat zien tijdens je reis, maar wat we wél kunnen doen, is je de beste plekken vertellen! Vanaf het Aurora Sky Station heb je weinig lichtvervuiling en een wijds zicht. Als het er is, dan zie je het hier. Je kunt hier ook dineren. Dat is nog eens 'dinner with a view'. 

 

3. Ontmoet de Sami

In Kiruna vind je veel culturen, waaronder die van de Sami, en ze werken hard om hun normen en waarden levendig te houden. Je bent bij meerdere community's welkom om meer te weten te komen over hun cultuur, en je kunt natuurlijk ook op bezoek bij hun rendieren! Vaak mag je ze dan ook wat te eten geven. Een aanrader, want het is bijzonder om zo dicht bij deze mooie dieren te komen.

4. LKAB-mijn

Hier in Kiruna vind je de grootste ondergrondse mijn ter wereld waar ze zoeken naar ijzererts. De aanwezigheid van deze mijn is niet geheel onopvallend: de hele stad moet erdoor worden verplaatst omdat de grond verzakt. De komende jaren worden gebouwen letterlijk een paar kilometer opgeschoven voor de veiligheid. Ook niet iets wat je elke dag hoort! Je kunt een kijkje nemen in het bezoekerscentrum van de mijn, op 540 meter onder de grond. Een gids vertelt je dan alles over het werk dat ze doen!5. Het IJshotel

Een hotel dat volledig bestaat uit ijs? Ja, het bestaat! Het enige echte IJshotel ligt op 20 minuten rijden van Kiruna en is een bijzondere gewaarwording. Als de winter nadert, bouwt een team een compleet hotel op uit ijsblokken. Je kunt hier overnachten, eten, maar ook alleen even langswippen voor een bezoekje. Het IJshotel is geopend van december t/m april.


Op vakantie naar Kiruna?

Heb je nog geen vakantie geboekt, maar wil je wel graag naar Kiruna? Dan ben je bij Voigt Travel aan het juiste adres. Bekijk al onze reizen naar Lapland.