Verkeersborden in Lapland
Bewegwijzering in Lapland

Verkeersborden in Lapland

De meeste mensen kiezen in de winter voor een georganiseerde Lapland reis, waarbij je van het vliegveld naar jeaccommodatie wordt gebracht en van de accommodatie naar het safaribedrijf. Tijdens een dergelijke vakantie hoef je geen rekening te houden met het verkeer. De lokale inwoners zorgen ervoor dat je op de juiste bestemming komt. Je kunt er echter ook voor kiezen om een individuele rondreis door Lapland te maken met een huurauto. Je komt dan verkeersborden tegen die je niet kent.

Het leven in het Pure Noorden is iets anders dan dat wij gewend zijn in Nederland en België. Zo is het bijvoorbeeld een stuk rustiger en zijn er ook geen snelwegen. Ook zijn de verkeersborden in Lapland anders. Ze zijn (vanwege de sneeuw) niet alleen geel en zwart in plaats van rood en wit, er zijn ook een aantal opmerkelijke verkeersborden waar wij misschien nog nooit van gehoord hebben!

Dit zijn de meest bijzondere verkeersborden in Fins en Zweeds Lapland.
 

verkeersbord eland laplandUitkijken voor elanden

Dit is één van de verkeersborden die je vaak zult tegenkomen in Lapland. Hoewel elanden zich niet graag aan mensen laten zien, ontkomen ze er niet aan om in ‘leefgebied’ van de mens terecht te komen, zoals in de omgeving van een autoweg. Een eland aanrijden is niet alleen zielig voor het dier, maar de kans is aanwezig dat de bestuurder het ook niet overleefd. Elanden zijn immens groot en hebben een groot gewei.
 

verkeersborden lapland rendierenRendieren langs de weg

Rendieren zijn weliswaar een stuk kleiner dan elanden, maar de rendierenpopulatie is een stuk groter dan die van de elanden. Vooral in de zomermaanden laten de rendierhouders de rendieren los rondlopen en zijn ze veelvuldig langs de weg te zien. In de wintermaanden is veel minder het geval, omdat ze dat terugkeren naar de boerderij. Desondanks is het belangrijk om zowel in de zomer als winter de ogen op de weg te houden en uit te kijken voor rendieren.
 

road sign ski finlandOverstekende skiërs

Het doel van dit verkeersbord is te vergelijken de borden over elanden en rendieren. Er wordt niet alleen ontzettend veel geskied in Lapland, langlaufen is één van de populairste sporten in het land. Hoewel de langlaufloipes voornamelijk in de bossen zijn aangelegd, lopen ze soms ook langs een weg of kan het zijn dat hun route een oversteek vereist. Deze waarschuwingsborden vind je onder andere in Ruka-Kuusamo, Levi, Ylläs en Saariselkä.
 

sneeuwscooter bord laplandSneeuwscooters op de paden blijven

Een veelvoorkomend vervoersmiddel in het Pure Noorden is de sneeuwscooter. Voor toeristen zijn er prachtige excursies te boeken waarbij je zelf het krachtige apparaat bestuurt. Maar inwoners van Lapland gebruiken vaak ook een sneeuwscooter om snel van A naar B te komen, zonder dat ze daarvoor met een auto over de spaarzame wegen moeten omrijden. Op sommige stukken, vooral rond dorpen, mogen sneeuwscooters alleen op de daarvoor bestemde paden rijden. Dit bord geeft de aanwezigheid van zo’n pad aan.
 

glad wegdek laplandWegdek is écht glad

Dit bord kennen wij natuurlijk ook gewoon in Nederland of België, maar wanneer je dit bord tegenkomt in Lapland, is het menens. Zeker de niet-doorgaande wegen kunnen in de wintermaanden ontzettend glad zijn. Gelukkig zijn alle huurauto’s in Lapland uitgerust met spijkerbanden om het glijden tegen te gaan.
 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel