Hoe ziet kerst in Finland eruit?
Kerst in Finland Kerstvakantie in Fins Lapland

Hoe ziet kerst in Finland eruit?

Bij het begin van de kersttijd hangen veel Finnen een mooie kerstkrans of andere kerstversieringen aan de voordeur. Die blijven hangen tot Driekoningen op 6 januari. Vaak zijn het echte kunstwerkjes van stro, materiaal dat al eeuwenlang gebruikt wordt voor de Finse kerstversiering. Uiterlijk op kerstavond wordt er een kerstboom in huis gehaald, die gewoonlijk door de kinderen wordt versierd. De echte kaarsen in de boom van vroeger zijn tegenwoordig vervangen door elektrische. In de top van de boom prijkt een grote ster en de takken worden versierd met snoepjes, kabouters, sterren en appels, die verwijzen naar Adam en Eva. Volgens de Finse kalender is de dag voor Kerstmis namelijk hun naamdag.

Finnen houden van kerstliederen. In de kerstperiode vinden in veel kerken zangavonden en kerstconcerten plaats. Op kerstavond worden herinneringen opgehaald, bijvoorbeeld aan kerstfeesten uit de eigen kindertijd.
 

kerst lapland 

Kerst in Finland: traditioneel

Kerstmis zelf is een dag van rust en ontspanning. Bezoeken aan vrienden en familie moeten wachten tot 26 december. Tijdens kerst zijn mensen vriendelijk voor elkaar, en ook voor dieren. Ze gedenken daarbij aan de geboorte van Jezus is een stal.

Van alle Finse feesten wordt Kerstmis het meest traditioneel gevierd. Het is een feest dat in gezinsverband plaatsvindt, eventueel met naaste verwanten, vrienden en kinderen. De beproefde traditionele gerechten worden jaar na jaar met kerst opgediend, en deze komen bijna altijd uit de oven! Misschien wel de lekkerste gerechten uit de Finse keuken. Piparkakut (kaneel-gemberkoekjes) en kerstgebakjes (zoals Joulutorttu) zijn de populairste gerechten tijdens kerst.
 

 

Kerstvakantie in Finland en Fins Lapland

Wil je de kerstdagen met je familie doorbrengen in de sneeuw? De Joulutorttu proeven nadat je terug komt van een enerverende huskysafari? Of toch liever met een gids op pad en de Lapse natuur ontdekken per sneeuwscooter, met kans op het zien van het noorderlicht? Dan ben je bij ons aan het juiste adres!

Tijdens al onze reizen naar Fins Lapland en Finland heb je talloze mogelijkheden qua locatie, verblijf en activiteiten. Zo kun je kiezen voor het gemak van een verzorgde vakantie naar een hotel. Een knusse bungalow met zijn tweetjes is natuurlijk ook een optie. Of wat dacht je van een verblijf in een traditionele Finse lodge?
 


 

Kerstrecepten

Je kunt de Piparkakut of Joulutorttu natuurlijk tijdens je reis in Finland of Lapland eten. Maar misschien wil je ze thuis al eens voorproeven? Hieronder vind je het recept voor deze twee traditioneel Finse lekkernijen.
 

piparkakut finlandPiparkakut (kaneel-gemberkoekjes)

Dit heb je nodig:
1 ¼ kop (300 g) margarine
1 ¼ kop (300 g) suiker
3 eieren
1 kop (250 g) donkere stroop
2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepels gemalen gember
1 theelepel geraspte sinaasappelschil
1 kg witte bloem
3 theelepels bakpoeder

Zo maak je het:

 1. Kook de stroop, voeg de margarine toe en roer tot het mengsel is afgekoeld.
 2. Klop de eieren met de suiker.
 3. Meng het bakpoeder met een deel van de bloem, voeg de boter met stroop toe, de eieren met de suiker en ten slotte de rest van de bloem. Het geheel niet kneden.
 4. Bedek het mengsel met huishoudfolie en laat een nacht rusten op een koele plaats.
 5. Rol het deeg plat en druk er vormpjes uit.
 6. Bak de koekjes (ongeveer 10 minuten) in een voorverwarmde oven op 200 °C tot ze goudbruin zijn.

joulutorttu finlandJoulutorttu (kerstgebakjes)

Dit heb je nodig:
200 g zachte boter of margarine
1 kop (1 ½ dl) bloem
1/3 kop (1 dl) koud water
1 theelepel azijn

Vulling: Gezoete pruimenpuree of pruimenjam. Doe alle ingrediënten voor het gebak in een kom en meng snel tot een deeg. Niet te veel kneden.

Zo maak je het:

 1. Laat het deeg op een koele plaats opstijven.
 2. Bestrooi het werkvlak met bloem en rol het deeg uit, plooi samen en rol weer uit om een luchtig geheel te krijgen. Rol ten slotte uit tot een plak van 0,5 cm dik.
 3. Snij de plak in vierkanten van 7 op 7 cm en geef een diagonale insnijding in de hoeken.
 4. Doe wat pruimenjam of pruimenpuree in het midden van een deegvierkant en plooi de hoeken samen tot een molentje.
 5. Bak in een voorverwarmde oven goudbruin op 200 °C.

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel