Langlaufen Lapland: de klassieke wintersport
Excursies Lapland

Langlaufen Lapland: de klassieke wintersport

Als je dacht dat skiën in de winter de populairste sport in Finland is dan heb je het mis. Naast ijshockey en schansspringen (vooral als kijksport op tv) staat langlaufen namelijk sinds mensenheugenis op één voor de Finnen. Dat komt niet op de laatste plaats door de uitstekende ‘infrastructuur’. Finland en Fins Lapland beschikken over een aantal bergen waar je goed kunt skiën, maar de geringe hoogteverschillen en de garantie op goede sneeuw zijn ideaal om te langlaufen. Ook als je nog nooit op de dunne lange latten hebt gestaan biedt langlaufen Lapland een leuk inkijkje in deze populaire wintersport.

 

Langlaufen in Lapland

Langlaufen, ook wel cross-country skiën genoemd, kan op veel verschillende locaties in Lapland. In vrijwel heel Lapland zijn langlaufloipes aangelegd en bij de meeste accommodaties kunnen over het algemeen langlaufski’s worden gehuurd. Ook bij de skiverhuur onderaan de skipistes zijn vaak langlaufski’s te huur. Heb je nog nooit gelanglauft? Geen probleem. De techniek heb je al snel onder de knie. En dat is maar goed ook, want de juiste techniek zorgt ervoor dat je net wat makkelijker en sneller door de loipes gaat.

lapland langlaufen 

Beste langlaufgebieden van Lapland

Saariselkä
De beste plaats om te langlaufen in Lapland is Saariselkä, gelegen in een nationaal park in het uiterste noorden van Lapland en tevens het oudste wintersportgebied van Lapland. Dit dorp ademt de sport. De faciliteiten voor langlaufen zijn hier optimaal. Gevorderden kunnen hier lange tochten maken van meerdere kilometers. Beginners kunnen zich aanmelden voor de langlaufles, die ongeveer twee uur duurt. Onderweg tijdens de langlauftocht wordt er bij een kampvuur gestopt om te rusten en bij te tanken met een warm drankje. Deze excursie kun je bij alle Saariselkä reizen vooraf al bijboeken tegen een gunstig tarief. Bekijk de reizen naar Saariselkä.

Ruka
Net onder de poolcirkel ligt Ruka. Een wintersportplaatje omringd door heuvels vol bomen. Ruka heeft afgelopen jaren flink geïnvesteerd in hikeroutes en langlaufloipes. Onderweg kom je fijne kampvuurplekken tegen waar je kunt opwarmen. Bekijk de reizen naar Ruka.

Salla
Een andere geschikte en kleinschalige bestemming om in Lapland te langlaufen is Salla. Dit kleine wintersportplaatsje in het oosten van Lapland beschikt net als Saariselkä over goed geprepareerde loipes. Ter plaatse kun je je inschrijven voor langlauftochten onder begeleiding van gidsen. Bekijk alle Salla reizen.

langlaufen lapland salla

Luosto
Luosto wordt omringd door nationale parken waar een groot aantal routes is uitgestippeld. Zowel voor beginners als gevorderden is langlaufen hier een heerlijke uitlaatklep. Stop onderweg in een wildernishut om zelf worstjes te grillen en wellicht kom je onderweg wel rendieren tegen! Bekijk de reizen naar Luosto.

Björkliden
Björkliden ligt in het hoge noorden van Zweeds Lapland, vlakbij het schilderachtige Abisko National Park. Dit is een perfecte plek voor een outdoorbelevenis, zoals een langlauftocht. Lekker wandelen door het berglandschap, je verwonderen over de woeste bergtoppen en de diepe valleien. Bekijk de reizen naar Björkliden.

Skellefteå
Tot slot Skellefteå. Dit kleine stadje is de toegangspoort tot twee prachtige regio's in Zweeds Lapland. Je kunt hier langlaufen door de bossen en langs verscholen meren. Maar het is ook mogelijk om langs de Botnische Golf te trekken. Wie weet spot je een eland of rendier in het wild! Bekijk de reizen naar Luosto.

langlaufen lapland skelleftea

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel