Schaatsen in Zweden
Schaatsen in Zweden

Schaatsen in Zweden

De Zweden houden van schaatsen. Kinderen leren van jongs af aan al hoe het moet. Niet zo gek met zoveel bevroren meren en elke winter kans op dik en stevig ijs. Wil jij schaatsen in Zweden? Lees verder en ontdek hoe en waar we je heen sturen voor het beste ijs. Hoor je het al kraken?

schaatsen in Lapland 

Waarom is schaatsen in Zweden zo leuk?

Net als de Nederlanders houden de Zweden enorm van schaatsen. Maar dan wel op natuurijs en het liefst elke keer weer op een andere plek. Hoe kan het ook anders met al die bevroren meren en rivieren. En het ijs is ook nog eens ontzettend dik. Schaatsen zit verweven in de Zweedse cultuur. Kinderen leren het op jonge leeftijd al. Waar we in Nederland houden van wedstrijden schaatsen, daar staat in Zweden de ontspanning en de beleving van de natuur voorop. Stel je eens die hemelsbrede meren, vol eilandjes en kronkelende rivieren voor met daaromheen en en al witte wollige bomen. Dat is toch net een sprookje?
schaatsen in Lapland 
Schaatsen in Zweden wordt ook wel Nordic Skating, of långfärdskridskoåkning, genoemd. Letterlijk vertaald betekent dat laatste Zweedse woord 'langeafstandsschaatsen'. Dat vat meteen de manier waarop de Zweden schaatsen samen! Er wordt gemiddeld veertig tot vijftig kilometer geschaatst per dag.

Heb jij wel eens van zingend ijs gehoord? In Zweden is het echt een ding. Zingend ijs ontstaat wanneer water onder of tussen het ijs heen en weer klotst. De geluiden die je vervolgens hoort, lijken afkomstig te zijn van een andere planeet. Je kunt het als een rustgevend geluid zien maar het kan ook een eng geluid zijn, als je het associeert met buitenaards leven. Afijn: het is maar net hoe je het ziet. Bekijk dit filmpje maar eens en bedenk wat jij er van vindt. We zijn benieuwd!


 Hoe bereid ik me voor op een schaatstocht door Zweden?

In Nederland tref je tijdens het schaatsen nog wel eens een kraampje aan, maar de Zweden doen iets minder aan deze koek-en-zopiecultuur. De Zweden nemen zelf een lunchpakketje mee. Vaak krijgt ieder ook nog een stuk hout in de rugzak mee. Als het tijd is voor een hap, neem je gewoon plaats aan de kade. Bijvoorbeeld op een eilandje. Gooi het hout op een hoop, steek de boel aan en klaar is je kampvuur. Lekker een worstje grillen en genieten van een warme kop koffie of thee.

De Zweden zijn de Zweden niet als ze voorzichtig doen. Veiligheid staat in Zweden voorop. Ze hebben altijd een rugzak mee met genoeg eten en drinken. Daarnaast zit er in die rugzak ook een veiligheidsuitrusting, zoals een lichtgewicht reddingslijn, ijspriemen en de stokken. Ten slotte gaan ze altijd met minimaal twee personen. Doe dat ook en ga nooit alleen. Het ijs in Zweden wordt niet gekeurd door een schaatsbond, zoals dat in Nederland wel het geval is. Door het continu veranderende weer, verandert de ijslaag ook. Een gids meenemen tijdens je schaatstocht is daarom geen overbodige luxe. Vraag de Zweden zelf naar meer informatie over het ijs, de condities en de weersverwachtingen. 
voorbereiden schaatsen zweden 
Kleed je warm aan maar ga wel voor ademende stoffen en kies voor laagjes. Je gaat het warm krijgen tijdens het schaatsen. Het is aan te raden om een lichtgewicht jas aan te trekken. Als je het warm krijgt, kun je die uitdoen. Trek deze wel snel weer aan als je een langere tijd stopt, want je wilt niet afkoelen. Het is lastig om het dan weer warm te krijgen. Trek verder wanten aan waarbij je vingers in een vak zitten. Qua schaatssoort zit je met iedere schaatsoort goed. Wanneer je een stukje moet klunen, kun je gaan voor een schaats als een Salomon met afneembare ijzers. Je kunt ook Zweedse kluunschaatsen huren. Vraag ernaar bij de lobby van je lodge of hotel.

Wat is de beste periode om in Zweden te gaan schaatsen?

Schaatsen kun je in Zweden vanaf het moment dat het genoeg dagen heeft gevroren. In Zweeds Lapland begint dat ongeveer halverwege oktober. Het schaatsseizoen duurt daar tot april. Je kunt dus in totaal zes maanden schaatsen in Zweden. In het midden van Zweden, in de regio Dalarna, kun je van december t/m maart het ijs op. Gaat de Elfstedentocht weer niet door? Dan kom je gewoon naar Zweden om de alternatieve Elfstedentocht te rijden.
noorderlicht tijdens schaatsen in Zweden  

Waar kun je in Zweden schaatsen?

In het midden van Zweden, in de regio Dalarna, zijn erg goede plekken om te schaatsen. En daar tref je veel Zweden uit de stedelijke gebieden aan, want het ligt er niet ver vandaan. In het noorden van Zweden, in Zweeds Lapland, waar de natuur ruiger en ruiger wordt, is het ijs erg dik. Hier maak je avontuurlijke schaatstochten en combineer je een dag op het ijs met een avond onder het noorderlicht. Wij hebben onze favoriete plekken om te schaatsen op een rijtje gezet.

Luleå
In Luleå kun je schaatsen op de Botnische Golf, op de zee dus. Jaarlijks wordt hier het Luleå Sea Ice Classic evenement gehouden, meestal in de maand februari. Tijdens dit evenement worden er diverse natuurijstochten en Grand Prix wedstrijden gehouden. Zowel de wedstrijden als de tochten zijn van verschillende afstanden. De afstanden variëren van 10 tot 200 kilometer. Je kunt je als reiziger inschrijven om mee te doen.
schaatsen in Luleå op de zee 
Lycksele 
Op twee uur rijden van Skellefteå, in het noord-Zweedse regio Västerbötten Ian, ligt Lycksele. Dit dorpje grenst aan de Ume rivier en dat is een perfecte locatie voor een avontuurlijke schaatstocht. Het beste is om aan de gids of receptionist in het hotel te vragen waar het veilig is om te schaatsen. Je kunt ook met een gids op pad gaan. Wil je gewoon een klein stukje heen en weer schaatsen? Dan kan dat tegenover Hotell Lappland.

Dalarna
In de centraal gelegen Zweeds regio Dalarna wordt ieder jaar de Runn Winterweek gehouden. Tijdens deze winterweek wordt er van alles op het ijs van het Runn meer georganiseerd: van ijstours tot racen met een slee en van ijsvissen tot afkoelen in een ijswak na een bezoek aan de sauna. Je kunt je als reiziger inschrijven voor zo'n schaatstour maar je kunt er tijdens je winterreis in Dalarna ook gewoon heen gaan om te kijken aan welke activiteit je mee kunt doen. 

 

Praktisch
Meer informatie over reizen met Voigt Travel